Barnen får klappa djuren igen. Gutefåren har längtat. Dala pälsfåren och deras ulliga lamm har längtat. Hönsen, getterna, kaninerna och gotlandsrussen har också längtat – och i nästa vecka, på tisdag 17 april är det äntligen dags: Barnens zoo i Slottsskogen öppnar för säsongen.

Det är många som är förväntansfulla och glada när Barnens zoo slår upp portarna och välkomnar göteborgarna till en vrå av Slottsskogen som ända sedan 1970-talet lockat stora och små att bekanta sig med lantdjur av alla de slag.

Efter att 2010 ha välkomnat besökare till ett större, och nyrenoverat, zoo tvingades man under 2011 dra åt svångremmen en smula:

– Eftersom vi skulle spara kunde vi inte låta barnen komma in till djuren – men i år har vi personal som gör det möjligt att åter öppna grindarna in till djuren, säger Katrin Hansson som är djurparksföreståndare.

Ulliga lamm och tama kaniner
Där går nu gutefår, dala pälsfår och getter och väntar på besök. Dala pälsfåren har redan fått ulliga lamm, medan getterna väntar killingar längre fram i sommar.

– Hönsen, grisarna och kaninerna har kvar sina hägn, men kaninerna kan man ju sträcka in sin hand till och klappa. De är väldigt tama och trevliga, så de brukar komma fram till staketet, säger Katrin Hansson.

En del barn söker sig till Barnens zoo nästan dagligen.

– Det byggs ofta upp ett speciellt förhållande, och det är en nyttig erfarenhet för barnen att lära sig respektera och umgås med djur, säger Katrin Hansson som ser fram emot den nya säsongen.

Vetenskap, dagis och fritids
Redan under april knyter Barnens zoo an till Vetenskapsfestivalen, och i maj räknar Katrin Hansson och hennes kollegor med att det kommer många skolresor på besök – och så alla fritids och dagis som vill komma ut i vårvärmen förstås.

Vid sidan av lantdjuren på Barnens zoo har ponnyridningen sin trogna publik. En ritt på ett av gotlandsrussen kostar 20 kronor – och då kan man välja om man vill ha en kort runda eller en lite längre tur. Enda kravet är att man är mellan 2 och 13 år.

Efter en lång och intensiv sommarsäsong stänger Barnens zoo den 9 september. Sedan börjar djuren längta igen…