Rundvandringar i spåren av Göteborgs föregångare. På Arkeologidagen på söndag 25 augusti öppnas utgrävningarna i Gamlestaden för alla som är nyfikna på stadens historia.

Det är fynd från tiden mellan 1473 och 1624 som arkeologerna letar efter. Då låg staden Nya Lödöse på området intill Göta Älv och Säveån, det som nu är Gamlestaden.

– Det är ett jätteprojekt, det är den största stadsarkeologiska undersökning som någonsin genomförts i Västsverige. Arkeologerna har gjort en massa fynd, bland annat ett stort antal gravar vid resterna av den gamla kyrkan, säger Jessica Lindskog, kommunikatör på fastighetskontoret.

En ny stadsbild ska växa fram
På platsen där Göteborgs historia en gång började ska man bygga en ny knutpunkt för kollektivtrafiken med nya spår, hus och cykelvägar.

– Arkeologerna arbetsbodar ligger sid vid sida med Skanskas, de samarbetar och jobbar tätt ihop med varandra, säger Jessica Lindskog.

Utgrävningarna pågår till och med oktober.

Området öppnas för allmänheten
På söndag den 25 augusti anordnas Arkeologidagen över hela landet och då har göteborgarna chansen att få veta mer om hur människorna i Nya Lödöse levde. Varje halvtimme med start 11.30 är det visningar fram till 13.30.