Slottsskogen blir platsen för årets medborgarskapsceremoni. På nationaldagen 6 juni kan alla göteborgare som blivit svenska medborgare under 2007 få sitt personliga välkomstbrev i ett cirkustält vid Stora Dammen. Och sedan blir det traditionell sommarkonsert med Göteborgssymfonikerna.

Förra året hölls Medborgarskapsceremonin – stadens allra första – i Lisebergshallen.

Barnen bjuds också in i år

– Vi vill testa olika platser och utvärderingen efter förra årets ceremoni pekade klart och tydligt på Slottsskogen, säger projektledare Monica Klasson på kulturförvaltningen.

– Med Göteborgssymfonikernas sommarkonsert strax efter ceremonin kan det bli en riktig familjefest, så förhoppningen är att vi ska fortsätta vara i Slottsskogen – om allt funkar bra.

– Visst är det lite väderkänsligt, men vi har ett 500 kvadratmeter stort cirkustält, så det ska inte vara några större problem

Göteborgs första Medborgarskapsceremoni i Lisebergshallen lockade 675 personer, av 3.443 inbjudna. Numera har invandringen minskat, så i år kommer cirka 3.000 att bjudas in, alltså de personer som blev svenska medborgare under 2007 och som bor i Göteborg idag. En nyhet för i år är att även barn under 18 år bjuds in.

– Det var också en klar önskan efter förra årets ceremoni. Då var vi tvungna att begränsa antalet inbjudna eftersom vi var i Lisebergshallen, i år är det självklart att bjuda in även barnen, säger Monica Klasson.

Kända artister utlovas

Erfarenheten från andra håll visar att ungefär 20 procent brukar tacka ja till att delta i sådana här ceremonier.

– Förra året blev det cirka 1.500 personer, inräknat gäster. I år kan de inbjudna ta med sig obegränsat antal gäster eftersom vi är i Slottsskogen, så vi räknar med cirka 2.000 personer, säger Monica Klasson.

Själva ceremonin hålls i ett cirkustält mitt emot Villa Belparc, på andra sidan Stora Dammen. Klockan 12-13.15 överlämnas gåvor från staden och ett personligt kalligraferat välkomstbrev. Inbjudna politiker från kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, kulturnämnden och stadsdelsnämnderna tar aktiv del i välkomnandet, liksom en rad artister.

– Vi håller på och bokar artister nu, så inget är helt klart. Men det kommer att bli kända talare och artister, lovar Monica Klasson

Inbjudan går ut i slutet av mars

Folkdansringen i Göteborg deltar också i ceremonin och håller dräktparad och ger dansuppvisning. Därefter är alla välkomna 100 meter bort, till publiken som inväntar Göteborgs Symfonikers årliga sommarkonsert i Slottsskogen, där årets dirigent är Eva Ollikainen.

Kl 13.30 inleds programmet på symfonikernas scen med att bland andra kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson välkomsttalar till stadens nya svenskar och till den väntande publiken.

Kl 14.00 ger symfonikerna sin konsert. Även Göteborgs Symfoniska kör medverkar och på programmet står förstås bland annat ”Du gamla, Du fria”.

Inbjudan till stadens 3.000 nya svenskar går ut i slutet av mars. I slutet av april vet man hur många som väljer att delta i ceremonin.

62A_3.jpg

Foto: Mikael Lammgård