Fler utflyktslekplatser på gång. En stor val har "strandat" bland gungor och sand på Plikta i Slottsskogen. Nu finns här också studsmattor, pingisbord och schackspel. På lördag återinvigs Plikta, ombyggd till Göteborgs första utflyktslekplats. Näst på tur är platser i Frölunda och Angered.

– En utflyktslekplats ska vara nåt utöver det vanliga, så attraktiv att man är beredd att resa en stund för att komma dit, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård vid park- och naturförvaltningen.

– Då kan människor från olika delar av staden mötas över generations- och kulturella gränser. Och göra det på en lekfull plats.

”En plats där många åldersgupper kan mötas”
Idag vänder sig de flesta lekplatser till barn under sex år. De nya utflyktslekplatserna ska locka en bredare publik och måste därför erbjuda fler aktiviteter.

På nya Plikta samsas de mindre barnens sand, gungor och vattenlek med lite mer utmanande klätterlekar för de större barnen. Och schackspel, boulebana och sköna bänkar för de äldre.

– Vi har verkligen försökt blanda, så att Plikta inte bara ska vara lek för småbarn, utan en plats där många åldersgrupper kan mötas. Det nya ute-gymmet är för motionärer som i alla åldrar, säger Helena Bjarnegård.

Ute-gymmet var faktiskt ett önskemål från äldreboendet Vegahemmet tvärs över gatan från Plikta och dök upp när folk från kommunen var ute och efterlyste idéer inför ombyggnaden.

Positivparken ska byggas ut nästa år
Andra idéer från allmänheten som har förverkligats är till exempel studsmattorna, stora och små sittplatser och en permanent scen. Och att den brantare, djärvare rutschkanan ska komma tillbaka.

– Rutschkanan hinner inte bli klar till invigningen på lördag, men den kommer, lovar Helena Bjarnegård.

Park- och naturförvaltningen planerar nu för ytterligare två utflyktslekplatser, en i Frölunda och en i Angered. Och för att locka till sig besökare från andra delar av stan är det viktigt att de inte ser likadana ut.

– Nästa år ska vi bygga ut vid Positivparken, nära Frölunda Kulturhus. Där ska vi addera många olika typer av lek i parken, alltså inte en samlad plats som Plikta. Och år 2013 ska vi göra ett aktivitetsstråk nära Angereds Centrum, så långt har vi planerat hittills, säger Helena Bjarnegård.

Hyvel-Bengt och Johnny Dyckert sjunger
Hon kommer att berätta om tankarna bakom utflyktslekplatser vid invigningskalaset på lördag 22 oktober. Programmet pågår mellan 13.00 och 15.30 och innehåller bland annat tipspromenader, en för vuxna och en för barn. Och från den nybyggda scenen underhåller Peter Rylander, känd från SVT:s Amigo.

Två gånger bjuds det även på en musikalisk barn- och familjeshow av Expedition Äventyrsklubben.

– De två figurerna Hyvel-Bengt och Johnny Dyckert sjunger och berättar om de stora äventyrarna. De försöker sig på egna äventyrsexpeditioner också, med blandat resultat, berättar Cinna Axelsson på park- och naturförvaltningen som håller i invigningskalaset.

De första besökarna bjuds på varm korv och dricka eller kaffe och kanelsnäcka.

Bemannas med personal både vardag och helger
– Vi har så att det räcker till drygt 500 personer. Men grillarna kommer att vara tända hela tiden, så det går bra att ta med sig matsäck med egen korv att grilla om man villa vara på den säkra sidan, säger Cinna Axelsson.

Vid ute-gymmet och schackspelen finns instruktörer och personalen på utflyktslekplatsen lånar ut leksaker och berättar om sin verksamhet framöver.

– Vi bemannar utflyktslekplatsen i samarbete med stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné. De kommer ha personal på Plikta både vardagar och helger som arbetar med olika teman för barnen, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

Totalt har om- och utbyggnaden av Plikta kostat 14 miljoner kronor. Här ingår en omfattande tillgänglighetsanpassning, bland annat genom att stora ytor fått gummiasfalt så att fler kan och vågar använda lekredskapen.