Kultur och sport i skön förening. På lördag 29 oktober invigs den nya Sjumilahallen i Biskopsgården, ett bygge för 50 miljoner som kan bli ett lyft för hela stadsdelen. Ett allt-i-ett-hus!

– Det är det som är så bra, här kan vi få allt vi tidigare fick åka till andra stadsdelar för: Brottning och bröllop, kurser, dans, symöten, fester och föreläsningar, säger Charlotte Blomstrand.

Hon är fembarnsmamma i Biskopsgården och en av 25 personer som våren 2010 var med i en invånargrupp som tog fram önskemål inför hallbygget.

Redan fullbokad för lång tid framöver
– Vi träffades fyra-fem gånger, skissade förslag och pratade med många vi känner, så det var verkligen ”folkets önskemål” som kom fram, inte gruppens.

– Och huset blev som vi ville, det är vi glada för, säger Charlotte Blomstrand.

På lördag är det alltså invigning men redan är hallen fullbokad lång tid framöver.

– Intresset är jättestort, trots att vi inte marknadsfört oss alls, säger Kicki Jaballah, koordinator i Sjumilahallen.

Samarbete med Vara konserthus
Hon har tidigare arbetat som producent vid Vara konserthus och hoppas nu att Sjumilahallen ska ge samma lyft åt Biskopsgården som det runda konserthuset gav åt Vara kommun.

– Jag hoppas att huset ska bli en bra mötesplats där alla känner sig välkomna, där man kan samlas under kultur och idrott, bli mer nyfikna på varandra och på så sätt minska klyftorna. Ett gemenskapshus!

Kicki Jaballah har bara varit två veckor på sitt nya jobb, men har redan ett nästan färdigt avtal med just Vara konserthus.

– En del justeringar återstår, men vi kommer att ha ett samarbete med Vara konserthus som innebär att de kommer till oss och att vi från Biskopsgården åker ut och … får se världen!

Privatpersoner kan också hyra
Kicki Jaballah vill också koppla in forskare för att visa hur viktigt det är för människan med kultur och idrott.

– Båda två går hand i hand, de är lika viktiga för vår hälsa och välbefinnande. Om man motionerar, mår man bra. Och är man stolt över sin kultur, vare sig man kommer från Borås eller Basra, mår man också bra – och vågar vara annorlunda, säger Kicki Jaballah.

Det nya huset har byggts i en slänt i anslutning till Sjumilaskolans gymnastiksal. Det är totalt 3.300 kvm stort och ska kunna användas av skolor och föreningar i stadsdelen men också alltså hyras av privatpersoner för egna evenemang, både stora och små.

– Tanken är att hallen ska vara flexibel, för olika stora grupper. Man ska inte behöva ta ansvar för hela anläggningen – och kanske känna sig otrygg – om man bara vill vara i en liten lokal, säger Carola Helltén, verksamhetsutvecklare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Unik förankring i stadsdelen
Här kan man spela handboll, basket, innebandy, badminton och utöva andra inomhussporter i en 800 kvm stor hall, som kan delas med mellanvägg. Läktarna är byggda ovanpå förråden och har runt 300 sittplatser.

I Sjumilahallen finns också ett kafé och ett cirka 100 kvadratmeter stort allaktivitetsrum med en mobil scen för teater och musik samt en foajé som inbjuder till utställningar.

– Man kan nog säga att Sjumilahallen är unik vad gäller förankring i stadsdelen, eftersom man redan i de första tankarna kring anläggningen tog hänsyn till invånarnas önskemål, säger Carola Helltén.

Den nya hallen är även tillgänglighetsanpassad så att människor med olika funktionsnedsättningar kan komma åt alla utrymmen, något som var ett problem med den gamla gymnastiksalen.