50 barn från 15 olika länder. Grundskoleelever från västra Göteborg skapade en musikteater och satte upp den ihop med Göteborgs Symfoniker på Konserthuset. Nu har barnens arbete blivit en fotoutställning.

Fotografen Magnus Sundbergs fotoutställning ”Mötet” invigs under lördagen i Frölunda Kulturhus. Sundberg har dokumenterat ett så kallat Skapande skola-projekt som genomfördes i skolor i västra Göteborg förra året.

Lika trots olikheter
Elever från Vättnedalsskolan, Ängåsskolan, Tynneredsskolan och Styrsöskolan – 50 barn från 15 olika länder – berättade och skrev texter på temat ”Att mötas”. De delade då tankar om att vara på flykt, att leva i ett nytt land, men också om att bo i ett land dit nya kommer. Magnus Sundberg dokumenterade de möten som uppstod med nyanlända och svenskfödda.

– Besökarna på fotoutställningen får vara med om en dokumentation över ett fantastiskt projekt med barn och unga som tillsammans har gjort skillnad. De har kommit fram till att – trots olikheter som vilka länder och platser vi är ifrån – så är vi alla väldigt lika, säger Britta Andersson, kulturproducent på Frölunda Kulturhus.

Projektet resulterade bland annat i musikteatern En stund på jorden, som eleverna tillsammans med kulturskolekörer framförde på Artisten och på Konserthuset med Göteborgs Symfoniker.

Musik och film på invigningen
Bilderna i fotoutställningen visar många av barnens möten vid repetitioner, matstunder och lek – men även från föreställningarna.

– Det är fantastiskt fina och väldigt levande bilder och otroliga porträtt. Man får verkligen ta del av den här processen som barnen har haft tillsammans.

Under lördagen är Magnus Sundberg och många av eleverna på plats vid invigningen. Från klockan 14.00 och framåt blir det musikuppträdande och filmvisning från föreställningen på Konserthuset. 10 december är sista dagen för fotoutställningen.