Rosa Corsichi, 66, och Ann-Britt Hertzberg, 76, har aldrig sysslat med film. Nu har de fått var sin huvudroll i en humoristisk informationsfilm med arbetsnamnet 112. Syftet är bland annat att informera äldre invandrare om olycksrisker.

– Det ska bli en humoristisk och rolig informationsfilm som handlar om hur man kan minska antalet olycksfall. Den handlar också om att aktivera sig, gå med i föreningar och skaffa vänner för att bryta sin isolering och minska fördomarna, säger filmaren, regissören och manusförfattaren Nasrin Pakkho.

Fick rollen av en slump

I slutet av mars hölls en audition med många sökande till rollerna. Till slut gick de båda huvudrollerna, som ska spelas av två äldre kvinnor, till Ann-Britt Hertzberg och Rosa Corsichi.

Fast Rosa Corsichi fick sin roll lite grann av en slump.

– Ja, jag sökte inte för jag trodde aldrig att jag skulle klara något sådant. Men när regissören frågade om de fick låna min lägenhet för att spela in berättade hon mer om rollen och filmen. Hon tyckte att jag passade för en av rollerna och övertalade mig, säger Rosa Corsichi.

Nu är hon lite nervös inför filmandet, men litar helt på att Nasrin Pakkho vet vad hon gör.

Nasrin Pakkho valde Rosa delvis på grund av hennes utseende. Hon kommer från Uruguay, men kan utseendemässigt likaväl representera någon som flyttat till Sverige från till exempel Mellanöstern, Turkiet, Grekland eller Östeuropa.

Helt utan skådespelarerfarenhet

Den andra huvudrollsinnehavaren, Ann-Britt Hertzberg, är svensk. Men eftersom hon är mörk och inte särskilt lång skulle hon lika gärna kunna ha rötter i till exempel södra Europa.

– Jag valde henne också på grund av hennes kroppsspråk och ansiktsuttryck som inte alls är typiskt svenskt, säger Nasrin Pakkho.

Även Ann-Britt saknar skådespelarerfarenhet och blev överraskad när hon fick sin roll.

– Det ska bli väldigt roligt och ännu mer spännande blir att se slutresultatet. Jag och min svägerska gick på audition mest för att vi var nyfikna på hur det går till, säger Ann-Britt Hertzberg.

Inspelningen börjar 1 maj och ska vara klar senast tio dagar senare. I september ska filmen vara färdigklippt och klar för visning. Var den ska premiärvisas är dock ännu inte bestämt.

Musiken till stumfilmen skrivs av Christina Kjellsson.

465.000 kronor har budgeterats för filmprojektet och pengarna kommer från bland andra Tryggare och mänskligare Göteborg, idrotts- och föreningsförvaltningen, Senior Göteborg, ABF, Arbetsförmedlingen kultur samt Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.