Utformade av lokala konstnärer. Kulturhuset Bergsjön har öppnat. På söndag 4 september visas Kulturhusets nya konstgestaltning ”By Bergsjön”. Det är lokala kulturutövare som utformat konsten.

Konstgestaltningen ”By Bergsjön” består av flera konstverk. Det handlar om totalt fyra stycken i och utanför Kulturhuset. Det var konstnären Jelena Rundqvist som fick uppdraget att skapa en konstgestaltning 2020 och hon valde att arbeta med lokala kulturutövare.

På innergården står skulpturen Gungascenen efter en idé av konstnären Haky Jasims om en balanserande sittplats som går att använda som scen.

Ovanför kulturhusets ”berättartrappa”, svävar textilkonstverket Hus i hemlandet. En grupp kvinnor från Kvinnocenter i Bergsjön har broderat de hem som de en gång har tvingats lämna.

Konstverk på bergvägg

Det tredje konstverket finns på en bergvägg längs Bergsjövägen. Där syns orden ”Den som är blir den som var” inristade. Orden är ur en dikt av poeten och spoken word-artisten Elias Abi Jaber.

Den sista delen av konstgestaltningen är en publikation med texter, bilder och dokumentation från processen. Den bygger på workshops med elever och barn i Bergsjön, som hölls av koreografen och dansaren Salem Yohannes och Elias Abi Jaber.

Visning och panelsamtal

På söndag den 4 september finns möjlighet att gå en visning och höra de medverkande konstnärerna berätta mer om sina konstverk. Visningen startar klockan 13 och klockan 14–15 är det ett panelsamtal i Stora salen.

Konstgestaltningen ”By Bergsjön” finansieras genom enprocentregeln av Higab AB och park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad. Göteborg Konst, kulturförvaltningen, har varit processledare.