Aktivitetshuset Meeths för alla ungdomar i Göteborg nyinvigdes på fredagen. Huset erbjuder en musikscen där lokala band får chansen att visa upp sig och en lång rad olika aktiviteter som till exempel filmstudio och snickeri. Det viktigaste med nystarten är att ungdomarna själva ska göra det mesta.

– Det absolut viktigaste är ungdomarnas egna involverande, att ungdomarna är med i verksamheten. Det är det som är ungdomsdemokrati, säger Mattias Rexmo som är samordnare på Meeths.

Ungdomarna måste vara aktiva

Meeths har även tidigare fungerat som samlingspunkt för ungdomar. Men då var allt mer färdigserverat för ungdomarna enligt Mattias Rexmo. Nysatsningen är helt och hållet fokuserad på ungdomarnas egna initiativ.

Ungdomshuset håller öppet på onsdagar klockan 15-22 och på helgerna när det är konserter eller arrangemang. Övrig tid kan ungdomarna själva få tillgång till café, datorer, bildateljé fotolabb, snickeri, musikredigering, filmstudio, videoredigering eller annan utrustning. Men det är givetvis under ansvar.

Nyfixade lokaler
61FE.jpg
Lokalerna, centralt på Kungsgatan, har fräschats upp och musikscenen har fått ny utrustning. Under invigningen på fredagen spelar en rad band under hela kvällen.

– Någon gång per termin satsar vi på att få hit ett rätt stort etablerat band. Annars är det duktiga band i början av sin karriär som behöver öva sig på att stå på scen på riktigt.

– Vi hoppas att det här konceptet som vi börjar testa nu ska bli vinnande och att det ska bli ett hus med fullt av ungdomar som kryllar av aktivitet, säger Mattias Rexmo.

Meeths drivs av Göteborgs Stad Centrum och Cityenheten. Personalen i lokalen är knuten till Ungdomssatsningen, Fältgruppen, Dörröppnarna/gecko.nu, Fritid och VingCent.