Lamm, kaninungar och kycklingar. Att få möta djur är en stark upplevelse för många barn, extra spännande brukar det vara att få möta djurungar. I Barnens zoo finns alla möjligheter till det. Vid säsongpremiären torsdag 21 april finns flera nytillskott på plats.

På vintern bor alla djur i Slottsskogens djurpark i hagarna en bit upp på berget. Men till våren får en del av getterna, fåren och grisarna flytta ner till Barnens zoo.

– Vi flyttar ner dem några dagar innan öppning, så att de får chans att vänja sig vid miljön, säger Anna Schönström, djuransvarig.

Ett 20-tal lamm har hittills fötts uppe i fårhagen, varav cirka åtta flyttar ner till Barnens zoo. Troligen kommer även några nykläckta kycklingarna vara så stadiga på benen att de är mogna för att möta människor i ägghuset.

Killingarna är inte födda än, de brukar komma först i juni, enligt Anna Schönström.

– Vi vill gärna att de ska födas på barnens zoo. De blir väldigt trevliga om de får växa upp med barn.

Händer det att djur inte passar för att vara på Barnens zoo?
– Det har bara hänt en gång att vi fått flytta upp ett djur till hagarna igen. Det var en getdam som inte trivdes och började stångas lite. Annars har det inte inträffat något dramatiskt.

– Det är klart att det händer att något barn blir puttat av en get, eller att ett barn drar ett djur i svansen. Men inte värre än så. Barnens zoo är ju bemannat också, så det finns alltid personal med.

Under sommarhalvåret är Barnens zoo öppet varje dag klockan 10 till 16.30. Strax intill ligger ponnyridningen, där det går att prova att rida Gotlandsruss för 20 kronor.

Populär mötesplats
Totalt kommer cirka 150 000 besökare för att träffa djuren under en säsong.

– En del som är föräldralediga eller så kommer flera gånger i veckan. Vi har också barngrupper från förskolor, och lektioner med skolklasser.

Tanken med Barnens zoo är att erbjuda en plats där barn kan få möta och lära sig om djur på ett lättillgängligt och lustfyllt sätt.

– Många barn som bor i städer har kanske inte alls någon relation till djur. Då kan det här vara första stället där de får träffa djur och kanske prova på att rida, säger Anna Schönström.

B06_5.jpg