Historia med Färjan 4. Det är inte bara Paddan som kör guidebåtar i Göteborg. På lördag är det nypremiär för en populär rundtur på Göta älv: Färjan 4 får ny turlista med start och mål både på Hisingen och vid Stenpiren.

– Tidigare har vi bara startat vid Residensbron, nära Stenpiren. Nu utökar vi med start och mål även vid Eriksberg, så blir det lättare för Hisingsbor att vara med, säger Ninna Boberg, guide och pedagog vid Sjöfartsmuseet.

Färjan 4 är en ångbåt och eldas med kol. Den byggdes 1920 och har i 50 år transporterat varvsarbetare över älven, från just Residensbron till gamla Götaverken, ungefär där TV-huset ligger nu.

Tack vare ideellt arbete
Idag ägs färjan av Sjöfartsmuseet, men det är Sällskapet Ångbåtens medlemmar som kör den och håller den i skick.

– Tack vare deras ideella arbete kan vi hålla ett museiföremål i aktiv tjänst. Jätteskönt för oss på museet att föreningen finns, annars hade nog Färjan 4 legat i ett magasin nånstans, säger Ninna Boberg.

Den nya turlistan innebär cirka två och en halv timmes färd på älven, först uppströms till Marieholm och sedan ner utefter Hisingssidan, följt av ett strandhugg vid antingen Slottsberget eller Klippan. Sedan kan man kliva av vid Eriksberg eller vid Stenpiren.

Berättar stadens historia
Turerna körs under lördagar i september och oktober. Biljetterna kostar 120 kr för vuxna, gratis för barn under 12 år i vuxens sällskap. Färjan kan ta 100 passagerare.

– Vi som är guider berättar om stadens historia, om kajerna, byggnader och båtar vi ser, om skeppsvarven Götaverken, Lindholmen och Eriksberg. Och så förstås om ostindiefararen Götheborg och lite om dagens byggande och stadsutveckling utmed älvstränderna, säger Ninna Boberg.