Först ut med ny tjänst. Nu kan du låna och lämna tillbaka böcker på Askims bibliotek även när bibliotekspersonalen inte är på plats. Det nyrenoverade biblioteket är först ut i Göteborg med det nya konceptet Meröppet, som framöver kommer att införas på fler bibliotek.

– Meröppet tillåter folk att komma in i biblioteket även utanför ordinarie öppetider – tidigt på morgonen, på kvällar och på helger. Så nu kan föräldrar som arbetar och slutar sent ändå komma hit med barnen och njuta vid den tid som passar dem bäst, säger Monica Mazzitelli, projektledare på stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.

Mer tillgängligt för besökare
Sedan Askims bibliotek öppnade efter renovering i början av veckan kommer man att ha meröppet under bestämda tider alla dagar i veckan. Då går det alltså att själv göra de flesta saker man gör på bibliotek som att låna, reservera och lämna böcker. För att kunna utnyttja tjänsten krävs att man uppgraderar sitt bibliotekskort och skriver på ett avtal på biblioteket. Sedan kan man använda bibliotekskortet med pinkod för att komma in.

– Systemet registrerar vilka som är i lokalen och har använts i andra kommuner, så vi vet att det fungerar. Det ställer högre krav på en del tekniska säkerhetslösningar som brandlarm men biblioteket blir mycket mer tillgängligt så vi är väldigt nöjda, säger Monica Mazzitelli.

Mer plats för böcker och evenemang
Vid renoveringen har lokalerna gjorts om så att ytorna för personalen minskar till förmån för mer plats för böcker och besökare. De har också anpassats för att vara mer lämpade för olika typer av aktiviteter som föreläsningar och barnteaterföreställningar.

– Det gör att vi kan öka våra aktiviteter och ta emot fler, säger Monica Mazzitelli.

Också inredningen har bytts ut.

– Biblioteket har haft samma möbler i nästan 40 år – de var fina men väldigt slitna. När vi valt ny inredning har vi valt möbler som är stiligt designade men framför allt väldigt hållbara, vilket blir särskilt viktigt i och med att människor och barn kommer vistas i lokalerna när vi inte har personal där. Så vi hoppas att de kommer vara kvar i 40 år till, säger Monica Mazzitelli.

Hundraårsfirande
Biblioteket är redan öppet men på lördag den 15 september hålls en formell invigning. Då uppmärksammas också det faktum att Askims bibliotek i år fyller 100 år. Jubileet uppmärksammas med en liten utställning med gamla bilder, stämplar och andra föremål från bibliotekets historia.

Invigningen börjar med bandklippning klockan 12, och därefter sagostund och musik.

Det renoverade biblioteket har fått ny inredning och större plats för besökare och böcker. Foto: Monica Mazzitelli

2EC8.jpg
Det finns en utställning med bilder och föremål från Askims biblioteks 100-åriga historia.