Nedräkningen har börjat. Den 1 mars invigs Hisingens Idrotts- och Hälsocentrum, med ett utbud som ska passa både soffpotatisar och hurtbullar. Den 2 mars öppnar anläggningen för allmänheten. Målet är att sänka ohälsotalen och öka livskvaliteten för de boende på Hisingen.

Visionen om Hisingens Idrotts- och Hälsocentrum håller på att förverkligas. Om ett litet tag kommer människor att bada och plaska på Lundbybadet igen, träna i det nya gymmet, eller ta en fika i kaféet.

Lundbybadet tillsammans med Rambergsrinken och Rambergsvallen ska bli hjärtat i folkhälsoarbetet på Hisingen.

Hälsodisken flyttar in
– Uppdraget från politikerna är att sänka ohälsotalen. Primärvården blir vår största hyresgäst, med bland annat sjukgymnastik och rehabilitering i den nya 34-gradiga bassängen, berättar Annika Sundkler, projektledare från idrotts- och föreningsförvaltningen.

Lundbybadet har byggts på med en våning. Där ryms kurs- och konferensrum, gym och en aktivitetslokal för gruppövningar. Hälsodisken, som i dag finns i stadsdelshuset, ska flytta in och det kommer att finnas behandlingsrum och kontor för Primärvårdens sjukgymnaster.

I anslutning till simhallen på bottenplan placeras varmvattenbassängen och relaxavdelningen, som bland annat utrustats med två bubbelbadkar.

– Relaxavdelningen går att hyra för slutna sällskap, om man till exempel vill ha en mysig kväll tillsammans med vännerna, säger Annika Sundkler.

Specialerbjudanden för grupper
Hon berättar också att det ska vara ”candlelight evening” i simhallen på onsdagskvällar. Då vrider man ner belysningen, tänder stearinljus och spelar lugn musik.

– Och så är det inga barn som stojar och skvätter, säger hon och skrattar.

De flesta aktiviteterna som planeras är av ganska lugn karaktär. Här ska du känna dig välkommen även om du aldrig satt din fot i en träningslokal förut. Men de mest behövande målgrupperna kan ändå bli svåra att nå.

– Vi kan inte tvinga hit någon, men vi kan motivera människor genom att göra oss mer tillgängliga. Det kan till exempel handla om specialerbjudanden till vissa grupper, säger Annika Sundkler.

Vill locka arbetsgivare
Kopplingen mellan de tre anläggningarna blir tydligare, vilket underlättar för familjer med olika intressen. Medan pappa ser en fotbollsmatch och sonen tränar ishockey så kanske mamma simmar och dottern jympar. Eller tvärtom.

– Vi vill också locka arbetsgivare i området, så att de anställda får möjlighet att komma till oss. Kanske kan de kombinera ett sammanträde med någon trevlig aktivitet. Det finns många visioner och planer. Bara fantasin sätter gränserna för vilka verksamheter som kan flytta in framöver – så länge det handlar om friskvård i någon mening.

– Allt kommer inte att vara klart vid invigningen, men det finns många möjligheter och en stor vilja från vår sida, säger Annika Sundkler.

OBS:
Den nya anläggningen öppnar för allmänheten klockan 06.30 den 2 mars. Läs mer om specialerbjudandena under premiärveckan på länken nedan.

Förändringar inne i badhuset:
Ny relaxavdelning och 34-gradig varmvattenbassäng.
Nybyggda lokaler och omklädningsrum i gymmet.
Bättre luft i spinninglokalen.
Ny aktivitetslokal för aerobic, step-up, motionsgympa, qi-gong mm
Primärvårdens sjukgymnaster får egna behandlingsrum och ett grupprum för t ex avslappningsgrupper
Nytt café i entréhallen
Lokaler i entréplan för frisör och hudvård
Plaskbassängen i simhallen får en ny utformning. 25-metersbassängen finns kvar som vanligt.
En rejäl ansiktslyftning för damernas dusch- och omklädningsrum

Andra nyheter:
Entrén till samtliga aktiviteter sker genom det nya passerkontrollsystemet.
Tag med eget hänglås till skåpen i omklädningsrummen, nycklar kommer inte längre att delas ut i kassan.
Priset höjs på samtliga aktiviteter

För information om öppettider med mera ring 61 54 80