Poesi i gatumiljö. Göteborgs Stad byter de kommande åren ut gamla brunnslock runt om i stan och bjuder då göteborgarna på konst i form av brunnslockspoesi. Göteborgs-poeten Lina Ekdahl är först ut med dikten Fakta som kommer att finnas på 133 brunnslock.

– När jag fick frågan om jag ville skriva en dikt för brunnslock blev jag glad. Själva tanken på att dikten inte skulle placeras på en speciell ”fin poesiplats” utan mitt i det pågående livet var mycket lockande, säger Lina Ekdahl.

En tidigare outnyttjad yta
Satsningen på brunnslockspoesi är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg:

– Nu tar vi konsten till gatan! Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tar vi poesin till platser dit den annars sällan når och bidrar till en mer upplevelserik stad. Samtidigt vill vi sätta fokus på regnet och hur vi hanterar det i staden, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.

De ingjutna dikterna skapade speciellt för brunnslocken och av flera olika poeter.

Tävling om vem som blir nästa poet
– Brunnslocken har ju en koppling till de utmaningar Göteborg står inför när det gäller att hantera de ökande regnmängder som följer i klimatförändringarnas spår, säger Jens Thoms Ivarsson.

De första 133 brunnslocken kommer att bytas ut under 2020 och läggas på olika platser runt om i hela Göteborg.  De kommande åren ska ännu fler brunnslock bytas ut mot nya med dikter av andra poeter. Vem som blir Göteborgs brunnslockspoet 2021 avgörs genom en tävling, som startar i vår.