Invigning med arkeologiska fynd och forntidsgodis. Skändlaberget, norr om Stora Holms trafikövningsplats, bjuder på både vackra naturupplevelser och en rad historiska lämningar i slättlandskapet mitt på Hisingen. Skyltarna i området har uppdaterats och på lördag 20 september blir det invigning av dessa, med start klockan 12.

Nu vill Park- och naturförvaltningen och Göteborgs stadsmuseum uppmärksamma naturen och kulturbygden runt berget.

– Vi möts vid naturspoten Fotsteg, som ligger vid entrén till området, där vi har informationsmaterial, forntidsgodis och uppvisning av fynd från de senaste arkeologiska utgrävningarna, säger Anette Wigeborn-Bergström, naturpedagog på park- och naturförvaltningen.

Gammal gränsbyggd mellan Sverige och Norge
Klockan 12.30 startar en guidad tur som är cirka 2,5 kilometer lång och går genom kuperad terräng,

Skändlaberget var för länge sedan en ö, där stenåldersjägare och fiskare slog läger. Det har även varit gränsbygd mellan Sverige och Norge, med by, jordbruk och mycket mer. Här finns både gravfält från vikingatiden och bymiljöer från 1300- och 1800-talen.

– På skyltarna kan man läsa och lära om allt från Loppetorpet, rötning av lin, placering av stensättningar och olika slags träd, berättar Anette Wigeborn-Bergström.

Vägbeskrivning och mer information hittar du på länken nedan!