Naturhistoriska museet, Slottsskogen och Botaniska trädgården tar ett stort gemensamt steg framåt och öppnar på lördag 20 mars den nya utställningen "Göteborgs gröna hjärta"- Nu vill man utveckla den gröna goda grannsämjan i nya spännande samarbeten.

Tre trygga Göteborgsinstitutioner gör nu – med stor entusiasm och många idéer – en gemensam satsning in i framtiden.

268E.jpg
Naturhistoriska museet, Slottsskogen och Botaniska trädgården har en lång historia som goda grannar kring stadens grönaste område, men i det utåtriktade arbetet har visionerna tagit sig olika uttryck.

Tankarna på att hitta en enad front föddes egentligen genom ett initiativ av Ewamarie Herklint – själv bosatt nära Botaniska. Med lång professionell erfarenhet av arkitektur och kulturvård har hon under vandringar presenterat miljöerna kring Slottsskogen.

Hennes önskan att få berätta historien om Slottsskogens trädgårdsmästare ledde så småningom fram till det gränsöverskridande samarbetet.

Som en vägvisare ut i närområdet

FA0.jpg
– Det här kommer vi alla att få gott av, säger Åsa Holmberg som är programansvarig på Naturhistoriska museet.

Med lite god vilja tycker hon sig kunna skönja konturerna av ett hjärta när hon tittar på kartbilden över det gröna område museet är en del av.

Den nya utställningen ”Göteborgs gröna hjärta” vill fungera som en vägvisare ut i närområdet – göra verksamheten tillgänglig och begriplig.

Många vill se en bro

7840.jpg
– Normalt har man ju annars vägvisare till ett ställe. Vi har istället vägvisare från museet ut till Slottsskogen och Botaniska, säger Åsa Holmberg.

Inne i museet målas golvet grönt, där bidrar park- och naturförvaltningen med djurmodeller i full skala, och där kan barnen köra små röda bilar över en bro som förenar Slottsskogen och Botaniska. En bro som under åren stötts och blötts i olika instanser och många gärna skulle vilja se realiserad.

Vattentema nästa år

I det gemensamma program som hör till utställningen är fladdermusvandringarna antagligen de mest spektakulära. Men tillsammans med Slottsskogen och Botaniska kan museet erbjuda ett mycket bredare utbud än man annars orkat med.
5F36.jpg

– Vi har ju alltid varit nära varandra rent fysiskt, och nu vill att vi att det här ska början på ett mer varaktigt samarbete. Som till exempel nästa år när vi vårt tema här på museet är vatten – det kommer vi att kunna använda oss av alla tre, säger Åsa Holmberg.

Utställningen ”Göteborgs gröna hjärta” börjar vid vårdagjämningen den 20 mars och avslutas den 22 september – dagen före höstdagjämningen.

6B0E.jpg

Foto: Ian Schemper

7ECE.jpg