Håkan Hellström, studiestress och jobbquiz. Det är något av innehållet i det första numret av tidningen Upp! som ska delas ut på stan och på gymnasieskolor. Den unga redaktionen är en del av projektet Upp! som ger göteborgare mellan 16 och 24 år en knuff i riktning mot framtida karriärer.

Idén till gratismagasinet kom från ett femtontal unga, och de har också producerat hela innehållet.

– Alla har bidragit med var sin del, de har fungerat som både journalister, layoutare och marknadsförare, säger Josefin Lantz, informatör på projektet Upp!

Utgångspunkten att de unga vet bäst
Innehållet i tidningen är valt utifrån vad de unga själva vill läsa om. Flera intervjuer inspirerar till att våga tro på sig själv och sina drömmar. Palle Stenberg berättar om sin inte alls särskilt spikraka väg till jobbet som vd på Nudie Jeans och Håkan Hellström delar med sig av ung kärlek och hur han lyckades med sina drömmar.

– Med Håkan-reportaget vill jag tända gnistor i ungas framtidsdrömmar. Jag har fått prova journalistyrket på riktigt, säger Louise Bergetoft som intervjuade Håkan Hellström.

Tidningen är en del av projektet Upp! som vänder sig till arbetslösa mellan 16 och 24 år. Utgångspunkten är att de unga vet bäst – syftet är att stötta och ge personlig guidning mot en sysselsättning som är rätt för dem.

Ännu oklart om det blir fler nummer
Det nya gratismagasinet firas med en releasefest den 18 maj i Upp!s lokaler på Drottninggatan 16. Om det blir fler nummer är inte bestämt.

– Det är än så länge en öppen fråga, säger Josefin Lantz.