Öppnar för säsongen. Lisebergshjulet har kommit hem, Jukebox har fått nya gamla bilar och återbördade emigranten Olof Axelsson har öppnat en lite skabbigt charmig restaurang. Det är några av nyheterna när Liseberg öppnar för säsongen på lördag 28 april.

Men den första nyheten som besökarna stöter på, åtminstone de som kommer norrifrån, är den nya, breddade entrén. De nio gamla kassorna har ersatts av 19 nya, som för att spara tid åt besökarna dessutom kommer att sälja åkbiljetter redan vid inträdet.
4DBE_3.jpg

Är man sugen på att få en överblick direkt efter entrén är det bara att svänga höger och följa den slingriga stigen upp till nya Lisebergshjulet, som för ett tag sedan hette Göteborgshjulet och stod nere vid Operan.

Nu har alltså hela rasket flyttats och monterats upp på historisk mark, nämligen precis där den legendariska linbanan, som fanns vid invigningen 1923 och sträckte sig bort till nuvarande Humanisten, hade sin placering. Där, på den 30 meter höga kullen, ståtar nu hjulet och erbjuder en utsikt 90 meter över havet när gondolen hänger som högst.

Lisebergskortet ska aktiveras
En åktur i hjulet kostar tre kuponger för den som istället för åkpass vill använda Lisebergshäftet, som gör come back och numera kostar 290 kronor för 16 åkkuponger och två lyckohjulbiljetter. Den som köper Lisebergskortet för 195 kronor, för fri entré under både sommar- och julsäsongerna, måste numera aktivera sitt kort på internet innan det tas i bruk, och i samband med den proceduren laddas kortet med en fri åktur i Lisebergshjulet.
FBA.jpg
Längre in i parken återfinns Jukebox på samma ställe som förr, men allt annat är nytt. Den 30 år gamla attraktionen, som egentligen var en ombyggd Bläckfisk-karusell, behövde renoveras så mycket att det var både enklare och i längden billigare att köpa en ny för 26 miljoner kronor. 50-talsmusiken i högtalarna känns igen, men bilarna man åker i har till stor del försvenskats, så att man numera kan snurra både högre och fortare i alltifrån en Saab 92:a till Volvo Amazon eller P1800.

Boka restaurangbord på nätet
Grannar med Jukebox ligger två andra nyheter, för den som är sugen på 5-kamp: Rockringen, som handlar om att skjuta basketstraffar på korgar som hela tiden rör sig, och Milkshaken, som, namnet till trots, går ut på att flytta ett glas så att det fylls med vatten.

När hungern slår till har besökaren i år en ny restaurang att välja på: Skeppsmagasinet, som med sina 130 platser inomhus ersätter både Kafé Åkaj och Isbaren. Den ruffiga miljön anspelar på den fingerade grundaren till restaurangen, Olof Axelsson, och hans stormiga liv som emigrant och återvändare med faiblesse för alltifrån fish & chips till räklåda á 89 kronor. På Axelssons egen tid kunde man troligen inte boka bord på nätet eller via mobilen på Liseberg, men det kan man i alla fall från och med i år.

450 programpunkter
När magen är full gör man kanske klokt i att vänta med karusellerna en stund, men för den nöjeslystne finns ändå en del att aktivera sig med i parken. Carl-Einar Häckner ger exempelvis 52 föreställningar under sommaren, det finns 109 tillfällen att dansa på Polketten och det blir ett 20-tal konserter på Stora Scenen och ett 50-tal på Taubescenen. Runt 450 programpunkter totalt.

På lördag är det premiär, med start klockan 12.00, fyrverkeri klockan 22 och stängning 23.

AA.jpg

Lisebergs huvudentré har fått 19 kassor mot tidigare nio.De nya entrékioskerna är ritade av Gert Wingård.

74B4_2.jpg
Göteborgshjulet heter nu Lisebergshjulet och står högst uppe på berget i Lustgården.