Erbjuds skräddarsytt stöd. Pilotprojektet High Performance vänder sig till unga elitidrottare i Göteborg med siktet inställt på internationella medaljer. Elitprogrammet, som drivs av RF-SISU Västra Götaland och finansieras av idrotts- och föreningsförvaltningen, ger 26 idrottare från 13 olika sporter möjlighet att under ett år få individanpassat stöd.
Friidrott, segling, orientering, brottning, rodd, judo, golf, längdskidor, bordtennis, triahtlon och simning. De är sporterna som finns representerade i High Performance nya elitprogram.
− Vi vill visa att Göteborg är en attraktiv stad för unga som vill elitsatsa, säger Anton Flöisbon, utredare på idrotts- och föreningsförvaltningen.
High Performance är ett pilotprojekt som finansieras av Göteborgs Stad och drivs av RF − SISU Västra Götaland. Det nya elitprogrammet vänder sig till unga elitidrottare i Göteborg, män som kvinnor, med eller utan funktionsnedsättningar, som vill elitsatsa inom sin idrott.
Samverkan präglar nytt synsätt
Traditionellt sett har idrotts− och föreningsförvaltningen arbetat främst med idrott i en bredare bemärkelse − där träning snarare än elitsatsning står i fokus.
− Den breda barn- och ungdomsidrotten kommer alltid vara vårt främsta fokus men vårt synsätt på elitidrott har ändrats de senaste åren. För att föreningsidrotten ska vara en plats för alla ska man inte se den bredda idrotten och elitidrotten som motsatser. Tvärtom måste vi låta dem samverka och stärka varandra. Det är i barn- och ungdomsidrotten som framtida elitidrottare växer fram samtidigt som elitidrottare är viktiga förebilder för att inspirera fler barn och unga att börja idrotta.
Anton Flöisbon.
De 26 utvalda deltagarna i programmet får individuellt behovsanpassad träning, stöd och utbildning. Bland annat ingår idrottsnutrition, idrottspsykologisk rådgivning och idrottsfysiologiska tester. Idrottarna får också tillgång till ett idrottsmedicinskt nätverk, träningsfaciliteter och ett träningsbidrag som de kan använda till den typ av träning de behöver.
Stöd till föreningarna
Eftersom programmet är individanpassat blir det lättare för idrottaren att kunna kombinera träning med studier.
Målet är att elitprogrammet även kan vara ett stöd för föreningarna, vars resurser inte alltid räcker till både för elitidrottaren och den egna barn- och ungdomsverksamheten.
− Då kan programmet fungera som en avlastning för föreningen, genom att erbjuda idrottaren det stöd hen behöver utan att det går ut över andra i föreningen som inte har ambitionen att elitsatsa.
Till hösten avslutar den första kullen programmet som då kommer att utvärderas.