Brett utbud på nationaldagen. När den sjätte medborgarskapsceremonin arrangeras i Slottsskogen den 6 juni kommer över 650 nya svenskar från 128 länder att välkomnas med musik, dans, tal och gåvor. Nationaldagen innebär också traditionsenlig konsert av Symfonikerna, och populära Picknick-festivaler med massor av musik på Apslätten och Hisingen.

För två år sedan var TV på plats. Förra året sjöng man för första gången nationalsången tillsammans, och i år kommer den växande medborgarskapsceremonin att präglas av det pågående barnkulturåret.

– Bland annat får barnen böcker och en skattkarta fylld med kulturupplevelser, säger Camilla Carlefall som är projektledare på kulturförvaltningen.

Samling vid Stora dammen
Precis som tidigare år samlas de nya medborgarna vid Stora dammen – där börjar arrangemangen klockan 11 och avrundas med tal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén kl 13.20.

– I år kommer Anneli Hulthén att tala från vår egen scen. När vi tidigare år flyttat över till symfonikernas stora scen för att lyssna på talet, har det redan varit tjockt med folk där – vi tror att det här blir en bättre lösning, säger Camilla Carlefall som kunnat räkna in gäster från hela 128 nationer till onsdagens ceremoni.

De allra flesta har familj och vänner med sig – därför kommer det stora internationella sällskapet totalt att omfatta cirka 2600 personer. De bjuds på fika i gröngräset och massor av underhållning guidad av konferenciern Karin Klingenstierna.

Musik, sång, dans – och Symfonikerna
I programmet märks bland andra Göteborgs musikkår, Duratrion, Folkdansringens ungdomslag, El Sistemas barnkör och Markatta med Adama Sissokho från Senegal.

Arrangemanget avslutas med en parad upp till Gräfsnäsgården där Folkdansringen dansar och spelar – men de som vill fortsätter sin eftermiddag tillsammans med tusentals andra göteborgare och lyssnar på Symfonikernas konsert.

Klockan 14 introducerar presentatören Måns Pär Fogelberg nationalorkesterns program. Symfonikerna gästdirigeras dagen till ära av Neemi Järvi – orkesterns chefsdirigent under 22 år.

Spännande namn på Picknickfestivalen
Vid sidan av Symfonikernas konsert i Slottsskogen och medborgarskapsceremonin, håller Picknick-festivalen på att bli en etablerad nationaldagstradition med allt större publik.

Festivalen, som för sex år sedan började på Apslätten (Kålltorp), har senare utökats med en systerfestival på Hisingen vid Svarte Mosse. På onsdagen börjar båda festivalerna klockan 13 och håller på till 22.

Bland en lång rad artister märks Kristian Antilla på Hisingen och Silversystrar på Apslätten.