Tio scener marknadsför sig tillsammans. Den 21 mars invigdes Teaterstråket i Göteborg – ett samarbete mellan tio teaterscener mellan Hagakyrkan och Chapmans Torg. ”Vi skapar ett Broadway i Göteborg, säger projektledaren Marcus Lilliecrona.

Längs spårvagnslinjerna 3 och 9 från Hagakyrkan till Chapmans Torg finns tio teaterscener. Där produceras totalt 1000 föreställningar per år.

Teatercentrum, en organisation som samlar fria teatrar under samma hatt, har tagit initiativet till Teaterstråket. Målet är, säger man, att ”synliggöra en del av Göteborgs sprakande och vitala kulturliv som kanske inte alltid får plats i turistbroschyrerna men som i högsta grad bidrar till att göra Göteborg till en av de mest intressanta teaterstäderna i Sverige”.

”Från barnteater till klassiskt”
– Längs Teaterstråket kan man ta en spårvagn eller promenera till någon av teatrarna. Här kan man spontant botanisera i ett digert utbud som sträcker sig från barnteater till klassiskt, säger Marcus Lilliecrona.

Projektet finansieras av Näringslivsgruppen Göteborg & Co och kulturnämnden i Göteborgs Stad.

– Vi blev glada när vi 2011 fick frågan från Teatercentrum Väst, säger Birgitta L. Öfverholm, chef för Näringslivsgruppen Göteborg & Co som bidrar mest.

– Vi stöder många fria kultur- och teatergrupper och att olika grupper kan samarbeta är positivt; varje teatergrupp har sin själ och sin idé och Teaterstråket kommer att stärka alla, fortsätter hon.