Design kan bidra till lösningar. Nedskräpning av haven är en av vår tids stora miljöfrågor. År 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i haven. Med utställningen Ocean Plastics visar Röhsska museet olika designprojekt där formgivning ses som en del av lösningen, snarare än problemet.

Med utställningen Ocean Plastics vill Röhsska museet visa hur formgivare resonerar kring framtidens möjligheter och material genom olika designprojekt. Här visas designprojekt som förhåller sig till plastproblemen genom att ifrågasätta vårt förhållande till havet, presentera strategier för att städa upp haven, återvinna befintliga plaster och utforska potentialen med bioplaster.

– Med Röhsskas budskap om att «Design is Everywhere» uttrycker museet att design finns överallt och därför också att produkter och material har stor påverkan på naturen och klimatet. Ocean Plastics belyser den utbredda användningen av plast idag och olika sätt som design och innovation förenas i arbetet med alternativa designlösningar och nya material i relation till oss som konsumenter, säger Nina Due, museichef.

Ocean Plastics pågår mellan 15 juni 2019 – 5 januari 2020. I utställningen presenteras ett urval av designkoncept och konsumentprodukter: från industridesign till exklusiva konsthantverk, nytt sportmode, grafik och filmer. Bland annat har museet samarbetat med Chalmers tekniska högskola och Håll Sverige Rent för att undersöka vad plaster används till och hur de hamnar i havet. I en annan temadel utforskar formgivare biologiskt nedbrytbara material och bioplaster.

Bilden högst upp:
Margarita Talep har utvecklat biologiskt nedbrytningsbara förpackningar där polymererna kommer från agar, en geléliknande substans som utvinns genom att koka röda alger. Frukt och grönsaker ger färg åt materialet. Algplaster kan vara styva eller flexibla beroende på mängden polymer, vatten och värme som används i processen.

Roos Meerman applicerar glasblåsnings- och 3D-printstekniker på PLA, en biologiskt nedbrytningsbar plast tillverkad av majsstärkelse. Efter att formen har skrivits ut värms den och fylls med luft. Meerman menar att tekniken kan användas på en industriell skala inom arkitektur och produktdesign, i till exempel tillfälliga boenden och engångsförpackningar.