Chans för unga att prova olika sporter. Sällan eller aldrig har den olympiska idén kommit närmare Göteborg än nu på fredag-lördag när inspirationsdagen Olympic Day når den nya arenan i Kviberg. En rad svenska olympier finns på plats när Göteborgsbarn ges chansen att prova olika idrotter.

En del idrotter får mycket mer medial uppmärksamhet än andra, men föreningsutbudet i en stad som Göteborg är både vitt och brett.

– Vi tycker det är viktigt att man som barn får prova på många olika idrotter innan man specialiserar sig, säger skytten Nathalie Larsson som kom fyra på OS i Peking 2008 och nu är projektledare för Olympic Day.

Efter några få arrangemang 2009-2010 har konceptet etablerat sig med olympiska dagar runt hela landet cirka 40 dagar om året.

I våras var man i Mölnlycke, och nu kommer inspirationsdagen för första gången till Göteborg och den nya stora arenan i Kvibergs Park.

Fulltecknad fredag
Fredagens arrangemang är vikta för 800 skolelever i klasserna 1-6 i östra Göteborg, men på lördagen är det fritt fram för alla som har lust att ta chansen att komma till Kviberg, pröva olika idrotter och träffa riktiga olympier.

– Egentligen var det många fler som ville komma på fredagen men vi var tvungna att säga stopp för att det ska bli hanterligt, säger Okan Cetrez som är projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Tjugotalet sporter
I stora hallen med konstgräs och läktare planeras bland annat för fotboll, handboll, skytte, rodd i roddmaskiner och boule, medan man i sporthallen får chansen att prova basket och rullstolshandboll. I det stora utbudet märks också:
beachvolley- och vanlig volleyboll, fäktning, judo, ishockey, friidrott, badminton, gymnastik, skidor, innebandy och bordtennis

– Ett tjugotal idrottsföreningar är på plats för att presentera sina grenar vid varje aktivitet. Dessutom kommer elever från Änglagårdsskolan att hjälpa till. Det blir ett bra sätt för dem att träna sina ledaregenskaper, säger Okan Cetrez.

Som extra inspiration är underhållaren Stefan Odelberg engagerad för att röra sig mellan de olika grenarna och göra intervjuer som förmedlas ut över arenans högtalarsystem.

Sju olympier på plats
Sju svenska idrottare med olympiskt deltagande på meritlistan kommer att finnas med under arrangemanget:
• Nathalie Larsson, skytte
•Joachim ”Pim Pim” Johansson, tennis
• Danijela Rundqvist, ishockey
• Lars Levén, skicross
•Johan Röjler, skridsko (endast fredagen).
• Kim Martin Hasson, ishockey (endast fredagen)
• Frida Nevalainen, ishockey (endast lördagen).

Båda dagarna har sin egen invigningsceremoni med fackeltåg, och de som deltar vid lördagens invigning får fint sällskap av ett 40-tal äldre olympier som kommer till Kviberg för att ett möte i kamratsällskapet kallat Svenska olympier. På deras program står bland annat också ett besök på Idrottsmuseet.

Nathalie Larsson och hennes idrottskollegor ser fram emot att komma till den nya arenan i Kviberg:

– Den ser fantastisk ut, och vi brukar alltid få positiva reaktioner dit vi kommer. Barnen har visserligen inte alltid koll på vilka vi är, men efter ett tag brukar det lossna, och vi är vana viud att få skriva många autografer, säger hon.