Väg ut ur arbetslöshet. Olympiska spelen i London i all ära, men det mest välplanerade evenemanget i sommar kan mycket väl Projekt Olympix arrangera på ÖIS-gården juli. Tio tidigare arbetslösa ungdomar har med hjälp av Örgryte IS och Göteborgs Stad fått en intensivutbildning inom idrott och ledarskap, och Gothia Cup på ÖIS-gården blir deras internationella examensprov.

– Det är mycket jobb, men fantastiskt roligt! Det ger så mycket glädje tillbaka när man jobbar med en grupp och försöker lära ut det man kan, säger 20-årige Sanel Bajrami, som är en av de tio ungdomar som ingår i Projekt Olympix.

Just nu arbetar han fyra dagar i veckan i fotbollsföreningen Gunnilse, dels som tränare och lagledare för klubbens 99:or och 00:or, dels är han ute i skolor i Angered och Bergsjön och driver projektet RUN som ska förebygga övervikt bland barn. Den femte dagen i veckan planerar han tillsammans med de övriga deltagarna i Olympix det arrangemang som ska hållas på ÖIS-gården vecka 29.

Internationell inspiration
– Då kommer spelare, ledare och åskådare från hela världen till Göteborg. Det blir ett stort arrangemang, som är våra projektdeltagares examensprov efter nio månaders utbildning inom idrott och ledarskap, säger projektledaren Johan Mattsson.

Projekt Olympix har inspirerats av organisationen Groundwork London, som arbetar med en rad olika typer av sociala projekt för att utveckla individer, organisationer och lokalsamhället.

Här är det SDF Centrum och Örgryte IS som tillsammans med bland andra idrotts- och föreningsförvaltningen sätter in de arbetslösas personliga utveckling i ett större sammanhang.

Utbildning följs av jobb
– Arbetsförmedlingarna och socialsekreterarna i Centrum, Norra Hisingen och Angered har hjälpt oss att hitta ungdomar med försörjningsstöd som har intresse av idrott och ledarskap. I november började 14 ungdomar vår utbildning, under tiden har några fått jobb eller lämnat av andra skäl, så nu är de tio kvar som har fått en tre månader lång intensivutbildning inom idrott och ledarskap, säger Johan Mattsson.

I februari gick deltagarna över till olika halvårslånga anställningar inom skol- och föreningslivet, och i juli är det alltså dags att summera kunskaperna under Gothia Cup, då lag från hela världen kommer på besök.

Sanel Bajrami ser fram emot arrangemanget, och mot ett yrkesliv inom idrott och ledarskap.

– Det har varit en perfekt utbildning och Gunnilse har sagt att de gärna vill ha mig kvar. Vi får se hur det blir i juli, men jag vill verkligen fortsätta att jobba med barn och idrott på något sätt. Jag gillar att hjälpa människor!