Sliten parklek har fått ett lyft. Hammarparken har fått en egen scen, fotbollsplan, upprustad basketplan, ny lekplats, utegym och picknickplatser med trygg kvällsbelysning. Och mycket mer färg. På lördag är det invigningskalas med bland andra Jens Lekman, som vuxit upp i Hammarkullen.

– Det ska bli otroligt spännande att se hur parken tas emot, jag tror att den är efterlängtad, säger Anna-Karin Sintorn, landskapsarkitekt på park- och naturförvaltningen och projektledare för nya Hammarparken.

Förutom Jens Lekman och hans band står Aida, Joseph Robbins och Speldags på den nya scenen, som har en liten läktare, men publiken kan även sitta på en bergknalle och vid en grillplats intill.

Sliten parklek
För ett år sedan var Hammarparken en sliten, sällan använd parklek från 60-talet. Då startade en omfattande dialog med närboende och föreningar, som gav en lång lista med idéer och önskemål.

– Jag har försökt få med så mycket som möjligt, fast en BMX-bana och en skridskodamm klarade vi inte. Men många önskade sig mer vatten, så vi har byggt ut en gammal vattenränna med en ny vattenlek och duschar, berättar Anna-Karin Sintorn.

Lekplatsen har flyttats och fått nya redskap, bland annat en liten linbana och ett stort klätternät.

– Många önskade sig mer färger, eftersom husen i Hammarkullen är så grå. Vi har försökt få in så mycket färg som möjligt utifrån ett färgschema som togs fram under dialogen, säger Anna-Karin Sintorn.

Färgglad scen
Till exempel har den nya scenen färglagts med en gnistrande mosaik. Och ett annat önskemål – blommande träd och buskar – kommer att visa sig i all sin prakt så småningom, när körsbärsträd har planetras vid parkens två entréer.

En picknickplats med bord och grillar har också byggts nära scenen. Och här har det varit noga med bra belysning på kvällarna, så att familjer med barn känner sig trygga och stannar kvar även när det börjar skymma.

De nya rrillarna kommer att vara tända under kalaset på lördag. De 500 första barnen bjuds på vegetarisk korv och dricka, men alla är välkomna att ta med egen mat och fika.

Scen till karnevalen
Och den som vill, kan delta i fotbollsturnering på nya konstgräsplanen, testa pingisbordet eller träningsredskapen på utegymet – helt enkelt testa allt som går att göra i parken.

Upprustningen började egentligen med att EU-projektet Utveckling Nordost ville skapa flera mötesplatser i dialog med Hammarkulleborna. Men man fick in fler förslag och idéer än som rymdes inom projektet.

– Från början var scenen utgångspunkten, det finns ju så mycket musik och dans i Hammarkullen tack vare Hammarkullekarnevalen, så då kom scenen till, säger Anna-Karin Sintorn.

När sedan park- och naturförvaltningen fick möjlighet att rusta upp hela Hammarparken, har många av idéerna kunnat tas tillvara.

Kostar åtta miljoner
Utveckling Nordost har nu finansierat den nya scenen, totalt två miljoner kronor, medan resten av upprustningen bekostats av park – och naturförvaltningen, sex miljoner kronor.

Scenen ska vara tillgänglig för alla som vill uppträda och kan bokas via stadsdelens medborgarkontor.

Festen på lördag börjar kl 11. Då bjuder park- och naturförvaltningen och Utveckling Nordost på invigningskalas i samarbete med Bostadsbolaget. Efter klockan 14 fortsätter festligheterna i Hammarparken. Då bjuder Hyresgästföreningen på framträdanden av lokala artister.

3EA8.jpg

Skiss: Park- och naturförvaltningen