”En arkitektonisk pärla som nu gnistrar”. I konkurrens med Gunnebo slott, Kulturhuset Trappan i Vällingby, Nationalmuseum och Värtaverket i Stockholm har ombyggnaden av Göteborgs rådhus belönats med Helgopriset som kallas Sveriges största arkitekturpris. Priset delades ut vid en ceremoni på Moderna museet i Stockholm på torsdagen.

– Rådhuset är en arkitektonisk pärla som nu efter ombyggnaden gnistrar. Vi hoppas att geniet Gunnar Asplund som ritade huset på 1930-talet är nöjd, säger Lars Björklund, tillförordnad vd på Higab som förvaltar rådhuset som renoverades mellan 2012 och 2014.

Göteborgs internationellt mest kända byggnad
”I alla tusentals delbeslut som krävs i en restaurering krävs samarbete och en tydlig prioritering. Och inte minst förmågan att kunna låta bli att göra för mycket. Allt detta är föredömligt löst i restaureringen av Göteborgs rådhus. Arkitekterna har skickligt genomfört detta projekt och återgett Göteborgs internationellt mest kända byggnad dess storhet och intimitet” skriver Statens Fastighetsverk i sin motivering.

Priset som består av 150 000 kronor och en plakett togs emot av representanter från Higab och GAJD Arkitekter på Moderna museet i Stockholm på torsdagen. Det är andra gången som ett av Higabs hus tilldelas Helgopriset, 2001 vann ombyggnaden av Göteborgs konserthus.