Om du har problem med läsning och skrivning så gå till biblioteket! Det vill biblioteken i Västra Götaland säga med sin utställning ”Ordet är ditt” som öppnar i Nordstan på onsdag.

– Vi vill nå ut till dem som inte kommer till biblioteket. De som tänker ”jag kan ändå inte läsa för jag har såna problem med det”. Men man kan komma till biblioteket i alla fall!

Det säger Gunilla Henriksson, projektledare för utställningen ”Ordet är ditt” som öppnar i Nordstan på onsdag och pågår fram till och med lördag den 27 september.

Hjälp till alla med läshandikapp

Utställningen vänder sig inte bara till synskadade och dyslektiker utan alla som på något sätt har problem med att läsa och skriva, till exempel strokepatienter.

– Idag måste man vara aktiv själv och ta reda på information som till exempel ligger på Internet, även om jag har ett läshandikapp kan jag få hjälp med detta om jag går till biblioteket, säger Gunilla Henriksson.

Författarbesök, teckentolkade föredrag, prova-på-möjligheter och musikunderhållning är lite av det som utställningen bjuder på.

Omvandlar text till ljud

Läsa kan man göra med ögonen, öronen och fingertopparna och biblioteken har hjälpmedel för lättare och svårare funktionshinder. Det finns till exempel scannrar som läser in text och omvandlar den till ljud.

– Sedan bränns det på en CD för bara en femma, och det är bara att gå hem och lyssna i lugn och ro, berättar Gunilla Henriksson.

– Biblioteken har också talande datorer så att man kan surfa fast man är blind. Om man har problem att läsa på vanligt sätt så finns det stor stil, inlästa böcker, punktskrift och inlästa böcker. Det handlar om att tillgängliggöra ordet för alla.

Unik satsning i Västra Götaland

– Regionen gör en unik satsning, det är bara vi här i Västra Götaland som satsar så hårt på läs- och skrivstugor. Vi köper in dyrbar teknik och utbildar personal. Det finns ett nationellt mål om att 2010 ska samhället vara tillgängligt för alla och det är dit vi vill nå.

Utställningen finansieras delvis av pengar från ”Det Europeiska handikappåret 2003”.