Pågår under ett år. Göteborgs dans- och teaterfestival startar på fredag 20 augusti med en dansföreställning i Bältesspännarparken. Festivalen fortsätter sedan under ett år. “Vi längtar så klart tillbaka till att kunna ha en större festival under tio dagar, men det finns fördelar med att erbjuda publiken scenkonst under ett år. Vi tror att många kommer ha tid att se lite mer nu”, säger Sarah Melin, producent.

Göteborgs dans- och teaterfestival skulle ha genomförts i augusti 2020, men fick ställas in på grund av covid-19-pandemin.

– Efter ett tag bestämde vi oss för att vi ville i så stor mån som möjligt fortsätta samarbetet med de artister som skulle ha ingått i programmet då och tog kontakt med alla.

Förhoppningen var först att kunna genomföra festivalen i stort format i augusti 2021. Men det var inte heller möjligt på grund av pandemin. Lösningen blev en festival som varar i ett år. Det innebär att alla akter som publiken skulle ha sett i augusti förra året, kommer publiken att kunna se under det kommande spelåret.

Dansföreställningen D-Construction med Compagnie Dyptik ges bland annat i Bältesspännarparken. Foto: Pressbild

– Det vill säga hela hösten 2021 och våren 2022. Vi planerar för en avslutning av året med något storslaget nästa sommar, både på Stora teatern, Göteborgs stadsteater och utomhus.

Publikens val

Helårsfestivalen öppnar den 20 augusti och innehåller bland annat föreställningar som en publikgrupp varit med och valt. Den ena är med Fly theatre från Aten som bjuder in publiken till den mexikanska konstnären Frida Khalos värld den 25 augusti.

– Det är en monolog som handlar om Fridas liv och den utspelar sig i ett livekonstverk som tar form bakom skådespelaren. Den visas på Stora teatern.

Den andra föreställningen som är publikens val heter Muyte maker och ges av Flora Détraz/Compagni Pli på Stora teatern den 27 augusti.

– Det är ett slags performativt körverk, roligt och galet med fyra performers på scenen. De spelar upp en kakafoni av ljud och röst.

Startar med dansföreställning

Festivalen startar med en dansföreställning i Bältesspännarparken på fredag 20 augusti klockan 18. Det handlar om den franska gruppen Compaigne Dyptik och föreställningen D-Construction. Det är hip hop och street och de sex dansarna jobbar med begränsningar som utgångspunkt. Gruppen gästar också Mölndal, Uddevalla och Tjörn.

Begränsat antal platser

På grund av pandemin har alla föreställningar ett begränsat antal platser och arrangörerna följer rådande rekommendationer. Det är gratis att gå på föreställningarna utomhus, men det krävs biljett.

– Det finns fortfarande biljetter kvar till dansföreställningen utomhus i Göteborg, både på fredagen och lördagen. Lördagens föreställning ingår också i Göteborgs kulturkalas.

Det finns i skrivande stund även biljetter kvar att köpa till de flesta programpunkter på inomhusscenerna. Till världspremiären av Baba karam på Atalante fanns det bara 20 platser och de är slutsålda.

Nypremiär på Göteborgsoperan

– Det blir också en nypremiär på Göteborgsoperan av dansföreställningen Hurricane som bara hann spelas en gång innan operan stängdes. Den får man inte missa, med dansare i absolut världsklass.

Festivalen fortsätter i oktober med fyra föreställningar som kommer att presenteras framöver.

– Det ska bli helt fantastiskt att få möta festivalpubliken igen, på ett säkert sätt så klart. Vi hoppas att fler upptäcker dans- och teaterfestivalen under året, säger Sarah Melin.

Göteborgs dans- och teaterfestival produceras av Stora teatern på uppdrag av Göteborgs Stads kulturförvaltning och Västra Götalandsregionen.

Göteborgsoperans danskompani har nypremiär av föreställningen Hurricane. Foto: Lennart Sjöberg