Viktig för destinationen Göteborg och för svensk fotboll. På söndag 16 maj spelas finalen i UEFA Women’s champions league på Gamla Ullevi. Då möts engelska ligamästarna Chelsea och spanska ligamästarna FC Barcelona. "Det är oerhört kul för Göteborg att finalen går här, säger Thomas “Walle” Walfridsson, projektledare på Göteborg & Co.

Thomas “Walle” Walfridsson är projektledare för UEFA Champions league-finalen på Göteborg & Co.

– Att värva internationella evenemang som Champions league är viktigt för destinationen och framtida värvarprocesser. Men det är också viktigt för att få fler unga tjejer och kvinnor att spela fotboll, fortsätter han.

Europas största klubbmatch

UEFA Women’s champions league är Europas största fotbollsmatch på klubbnivå. I år går finalen för damerna i Göteborg och för herrarna i Istanbul, Turkiet.

– Det känns väldigt bra inför söndag, UEFA är på plats, vi har inspekterat arenan och de har flyttat in. Det är härligt att alla är på plats och att det rullar på, att man verkligen får sätta händerna i det som man planerat så länge, det är en härlig känsla!

Tre svenskor är med

 Det är Chelsea och FC Barcelona som gör upp i finalen.  Inget av lagen har vunnit Champions league tidigare.  I Chelseas trupp finns tre svenska spelare:  Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zećira Mušović.

– Vi är både glada och stolta över att ha svenskor i finalen i Champions League. De spelar i svenska landslaget som har Gamla Ullevi som nationalarena. Nu får de visa sin hemmaarena för klubblaget och komma ”hem” för att spela Champions League-final.

Fotbollstjejer från Torslanda på läktarna

Det har inte varit helt enkelt att arrangera finalen under covid-19-pandemin. Thomas “Walle” Walfridsson berättar att de har jobbat med fyra olika scenarier och att de följt utvecklingen noga. Det landade till slut i att det blir en final utan publik. I stället för att publiken kastar tillbaka bollen när den hamnar på läktaren får åtta tjejer göra det, så kallade ball-kids.

– Det är ett flicklag från Torslanda som blev utlottade till det här unika uppdraget. Det är åtta tjejer i 14-årsåldern som kommer att vara boll-flickor under matchen.

Locka fler tjejer till fotbollen

Svenska fotbollförbundet, Göteborgs fotbollförbund och Göteborgs Stad har som mål att ha lockat 10 000 nya unga tjejer och kvinnor till fotbollen i Sverige år 2022.  Under Champions league-paraplyet finns fyra så kallade legacyprojekt som ska hjälpa till att nå det målet. Det handlar om att få fler att spela fotboll, att få fler kvinnliga domare, fler kvinnliga ledare och fotbollsturneringen Integration day.

Lotta Schelin är ambassadör

 Fotbollsspelaren Lotta Schelin är med som ambassadör för att få fler tjejer att spela fotboll.

– Bättre ambassadör går inte att få. Hon är en tjej från Göteborg som spelat fem Champions league-finaler och vunnit tre guld, ett fantastiskt resultat. Hon vill försöka få tjejer att drömma stort, att fortsätta fajtas för att nå sina drömmar och ha fotbollen som ett av redskapen för att nå dit.

Matchen sänds på tv

Finalen sänds på TV6 den 16 maj med avspark klockan 21.

– Den matchen vill man inte missa. Vi känner en stolthet att vi får lov att ha den här finalen i Göteborg. Vi ska göra vårt yttersta för att det ska bli en final i världsklass både för spelare, ledare, media som är här och tv-publiken, säger Thomas “Walle” Walfridsson.