Festivalen som hyllar olika. Röd matta, glitter och glamour och sång och dans med Mello-finalisterna Panetoz. Det är några av ingredienserna när Rocka Sockorna-festivalen intar Världskulturmuseet på söndag, en dag för tidigt. För det är ju egentligen den 21/3 som är den officiella Downs syndrom-dagen, men eftersom olika alltid är bra så spelar det ju ingen roll!

– Det kommer att vara VIP-känsla över hela arrangemanget, med röd matta i entrén och fotografer som förevigar gästerna mot en tjusig vägg, precis som på Oscars-galan! säger Kerstin Branmark, en av arrangörerna bakom Rocka Sockorna-festivalen på Världskulturmuseet nu på söndag.

Hyllar medmänskligheten
Tillsammans med fem andra mammor till barn med Downs syndrom tog hon vara på engagemanget som föddes förra året, när 10-åriga Nathea Anemyrs initiativ för att hylla sin storasyster Noelle blev viralt, som det heter numera. Hennes uppmaning på nätet, att ta på sig olika strumpor på Internationella Downs syndrom-dagen den 21/3 för att visa att olika är bra, fick ett enormt medialt genomslag.

– Jag tycker faktiskt att man märker en skillnad sedan dess vad gäller acceptansen för människor med olika funktionsnedsättningar, som Downs syndrom. Folk ställer frågor och visar hänsyn på ett annat sätt, och många idrottsföreningar har öppnat för lag och verksamheter för barn med speciella behov, säger Kerstin Branmark, som tillsammans med sina väninnor bestämde sig för att ta det hela vidare ett steg till.

– Vi vill arrangera den här festivalen för alla barn och unga, alltså inte bara de med Downs syndrom eller andra funktionsnedsättningar. Alla är ju olika och det är för att visa att vi gillar det och hyllar medmänsklighet som vi ska ha fest, säger Kerstin Branmark.

Skrattfest, sångstunder och pyssel
Att Världskulturmuseet samtidigt har utställningen Tillsammans, med ett snarlikt tema, gjorde valet av plats för festivalen naturligt. Där kommer nu den röststarka kören Passalen att ta sköna toner, liksom den dansanta gruppen Panetoz, som kommer direkt från Melodifestivalens final helgen innan. Det blir dessutom skrattfest med Clownkliniken, pysselhörna, sångstunder med tecken som stöd, och Workshops om funktionshinderpolitik med temat: Vad är viktigt för dig?

Festivalens färgglada logga, med sex olika sockor som rockar, är målad av konstnären André Larzon, som är medlem i Göteborgs Konstnärsklubb och själv har Downs syndrom.

Festivalen arrangeras av föreningarna FUB i Göteborg, Göteborgs Downfamilj och Svenska Downföreningen tillsammans med Världskulturmuseet i Göteborg och med stöd av Göteborgs Stad Social resursförvaltning.

Festivalen hålls på Världskulturmuseet på söndag 20 mars mellan klockan 13 och 16.

28A6.jpg