Kravlös vecka med glädje och gemenskap. ”Jag vill ha längre läger och fler läger. Det är så roligt att vara här.” Det säger Astrid, en av deltagarna på sommarlägret för personer med intellektuella funktionsnedsättningar på Tyringegården i Hindås. Tanken är att det ska vara en kravlös vecka. ”Det är mycket glädje och gemenskap”, säger Joanna Terning, aktivitetsledare på Tyringegården.

Alla ledare och deltagare har hittat på egna piratnamn. Kapten Sjövilde är Joanna Ternings piratnamn. Foto: Johan Flanke

Tyringegården är en lugn grön oas. Runt byggnaderna och gräsmattan med gungställning, studsmatta och eldstad står de höga träden. Den lilla backen ner från grinden ger bra fart för de som cyklar på de stora trehjulingarna. Tyringegården ligger några minuters promenad från Hindås station och det är nära till Västra Nedsjön där det är härligt att bada.

På Tyringegården driver Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd verksamhet året runt. Det vanligaste är att de personer som har fått beviljat en plats på Tyringegården för korttidsboende är här under 25 dygn per år. Då ingår det en vecka och en helg under sommaren. Vissa är här hela veckan. Andra är här bara på dagtid.

– Det är fint att vara här hela året. Särskilt på sommaren, säger Benny.

Samma ledare varje träff

Astrid, Benny, Lars och de andra som är med på sommarlägret känner varandra. De ingår i en grupp som är tillsammans under sina vistelser på Tyringegården under hela året. Gruppen är sammansatt utifrån de förmågor och behov som de har. Det är samma ledare varje gång som gruppen kommer hit.

­- Här får jag vara uppe länge på kvällen. Jag mår bra av att komma hemifrån. Här får man vänner, säger Lars.

Att spela TV-spel är det bästa han vet och han får hjälpa ledarna så att de kan hänga med i hans tempo när han spelar.

– Jag gillar skräckspel som Puppy Playtime. Då är man i en övergiven leksaksfabrik, säger Lars.

Plats för många olika aktiviteter

Tyringegården är stor. Här finns det rum för många olika aktiviteter. Det handlar om rum för pyssel, musik, teater, bio, bakning och TV-spel, men också om bibliotek, snickarbod, gym och ett spa med en nagelstudio. Utanför står badtunnan redo.

– Många har varit ledare för sin grupp under lång tid. Här får man vara den man är tillsammans med andra, säger Joanna Terning.

– Det är starka relationer mellan ledarna och deltagarna, säger Johannes Ringström, lägerledare, som spelar gitarr vid eldstaden.

Sebastian Gunn kommer förbi. Han har jobbat med lägerverksamhet för personer med funktionsnedsättningar i snart 15 år.

– Vi försöker skapa ett sammanhang som är så trevligt och tryggt som möjligt utifrån förutsättningarna i gruppen och hos varje person. Vårt arbete går ut på att föräldrarna till personerna som är här ska få avlastning, säger han.

Vattenkrig, bildbingo och sommarkonsert

Deltagarna väljer oftast själv vad de vill göra under dagen. Någon aktivitet är gemensam varje dag för de som vill och vissa aktiviteter föreslår ledarna utifrån deltagarnas intresse. I dag tar Sebastian Gunn med sig Kasper och Astrid på en tågutflykt till Sandared och tillbaka till Hindås. Kasper är tveksam först. Han vill hellre spela bowling på gräsmattan, men det krävs ingen större övertalning innan påsen med bowlingkäglor ligger i hallen och de är i väg.

Veckan har flera höjdpunkter. Det handlar om vattenkriget, bildbingon och resan till Borås för att vara med på sommarkonserten på Stora torget som är varje torsdagskväll.

Pirattema med isglassar

Årets sommarläger har pirattema. I flaggstången vajar en svart piratflagga, på en vägg hänger det piratkläder som man kan låna och deltagarna och ledarna har kommit på sina egna piratnamn. På eftermiddagen leder Kapten Sjövilde, som är Joanna Ternings piratnamn, en trekamp  med pirattema. Det gäller att kasta ringar av rep på krokar, välta ner staplade piratburkar genom att kasta små sandsäckar på dem och fylla en burk med vatten med hjälp av en petflaska som läcker.

­Kontakten mellan ledarna och deltagarna är tät. Det syns att deltagarna trivs och är trygga. Ledarna ger stöd i varje moment och det blir applåder när ringarna hamnar på krokarna. Efteråt blir det isglass.

– Det är fantastiskt här. Här är det lek och roligt, säger Benny.

Han har varit på Tyringegården under många år. Det bästa han vet med att vara på läger är att fika. För några dagar sedan bakade han. Nu ser han fram emot att det ska bli mer sol och bad. Tanken på att komma tillbaka till sin dagliga verksamhet känns långt borta.

Joanna Terning, Johannes Ringström och Sebastian Gunn är ledare på Tyringegården. Deras relationer till deltagarna är starka. Foto: Johan Flanke