Ahmad Azzam, palestinier från Syrien, är under två år fristadskonstnär i Göteborg. Foto: Anders Hansson

Får möjlighet att fritt utöva sin konst. Efter att ha levt på flykt i flera år har den palestinske konstnären, filmaren och skribenten fått en tvåårig fristad i Göteborg.

Göteborg Stad är en av 24 kommuner i Sverige som via ett avtal med den internationella organisationen ICORN erbjuder en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder.

Syftet är att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd kulturarbetare, inom till exempel film, litteratur eller musik, möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg och säker miljö.

På det här sätter får konstnärerna en möjlighet att fritt utöva sin konst. Ahmad Azzam, som är palestinier uppväxt i Syrien, bestämde sig för att 2015 fly landet. Det var inte längre möjligt att utöva konsten utan stora risker och sedan dess har han levt som flykting i Turkiet.

”Jag ser mig inte över axeln hela tiden”

– De två år jag ska bo i Göteborg som fristadsstipendiat kommer jag att kunna röra mig fritt, vill jag resa till Malmö eller Stockholm för att hälsa på vänner behöver jag inte ansöka om tillstånd och vänta i två veckor för att få en stämpel i mina papper. Av de fyrtio dagar jag varit här har jag i trettio av dem varken kroppslig eller själslig stress. Inga uniformerade män på gatorna. Inga mardrömmar, jag ser mig inte över axeln hela tiden. Oroar mig inte för vad som väntar runt hörnet i slutet på gatan, säger han i en intervju gjord av Mustafa Can för kulturförvaltningen i Göteborg.

Sedan 1995 har Göteborg tagit emot åtta fristadskonstnärer. Mest journalister och författare, från olika länder, bland andra Burma, Belarus, forna Sovjet och Eritrea. Mellan 2006 och 2008 var Göteborg fristad för författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Göteborgs Stads kulturförvaltning och socialförvaltningen Centrum samarbetar för att underlätta för fristadskonstnären att leva och verka i Göteborg. Personen får bland annat nätverk och sammanhang för att utvecklas i sin profession.