Gåva från Göteborgs Stad. I år är det Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund som Göteborgs tredjeklassare får i bokgåva av Göteborgs Stad. Satsningen inleds den 15 november i samband med nationella barnboksveckan.
I tjugo år har barn i Göteborg som går i årskurs tre fått en bokgåva av Göteborgs Stad. Denna gång är det närmare 6 600 barn som får boken Papegojkaoset (Fardus och Malte) som är skriven av Camilla Ceder och illustrerad av Hanna Granlund.
− Jag är såklart jätteglad för att alla treor i Göteborg ska få lära känna den tokiga papegojan Soffan, som bästa kompisarna Fardus och Malte gör sitt bästa för att uppfostra. Jag önskar alla en skön lässtund och många skratt på vägen, säger Camilla Ceder.
Tankeväckande ämnen
Anna Hansson på Göteborgs Stads kulturförvaltning som samordnar insatsen beskriver boken som humoristisk, vardagsnära och varm.
− Jag tror att många barn kan känna igen sig i berättelsen. Det är en rolig bok som har väldigt många fina bilder. Papegojkaoset innehåller också många saker att fundera kring, som till exempel vänskap och om att våga utmana sig själv och sina rädslor, säger hon.
Bokgåvan har tryckts upp speciellt för barnen i Göteborg och innehåller en hälsning från Staden.
– Eftersom författaren bor i Göteborg är det extra roligt att dela ut den här boken. Kanske utspelar sig någonstans i staden, säger Anna Hansson.
Betydelse för språkförmågan
Initiativet till bokgåvan kommer från början från Göteborgs Stads kulturnämnd och möjliggörs genom stöd från Statens kulturråd. Syftet med gåvan är att: ”betona bokens betydelse för barns möjlighet att utveckla sin fantasi och sin språkförmåga, vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter”.
Utdelningen startar den 15 november i samband med den nationella barnboksveckan och pågår tills alla barn hunnit gå till biblioteket med sina klasser och få sina böcker.
När boken har lästs i skolan får den följa med barnen hem och kan läsas många gånger till.
– Boken är en personlig gåva till varje enskilt barn, men eftersom alla får samma bok ger det chansen att dela en läsupplevelse som skapar gemensamma minnen och erfarenheter över hela staden. Det ger också pedagogerna möjlighet till samtal om olika ämnen som till exempel familj, rädsla, längtan, medkänsla, vänskap, svartsjuka och att våga lära sig något nytt, säger Anna Hansson.
Extra gåva till särskoleelever
För tredje året i rad får elever i årskurs 3 inom grundsärskolan en extra bokgåva utöver ”Papegojkaoset”. Boken har valts ut i samråd med en referensgrupp bestående av pedagoger inom grundsärskolan, skolbibliotekarier och barnbibliotekarier.
Förhoppningen är att kunna erbjuda eleverna inom grundsärskolan en mer anpassad bokgåva som kan användas till högläsning och leda till samtal med barnen, antingen i skolan eller i hemmet. Årets bok är ”Godnatt alla djur” av Lena Arro och Catarina Kruusval.