Perus ambassadör kommer på tisdag till Göteborg för att diskutera Paracastextilierna. I debatten, som äger rum på Världskulturmuseet och är öppen för allmänheten, deltar även museet, forskare och journalister. Kvällen inleds med specialvisning av textilierna.

Paracastextiliernas framtid har varit omdiskuterad sedan Peru ställde kravet på ett återförande till ursprungslandet av de mycket ömtåliga, men stulna kulturskatterna. Nu arrangerar Göteborgs Stads kulturförvaltning en debatt, där stadens kulturchef Björn Sandmark är moderator.

”Ett samtal i det här läget”

− Tanken är att visa att vi tar frågan på allvar och vill lyfta fram olika aspekter av den. Vi förväntar oss inte att komma fram till någon lösning, utan det är mer ett samtal i det här läget, säger Björn Sandmark.

De som deltar i debatten är Perus ambassadör Gilbert Chauny de Porturas-Hoyle, Torgny Nordin, frilansjournalist, Stefan Jonsson, kritiker på Dagens Nyheter, Staffan Lundén från Museion och Adriana Muñoz, som är intendent på Världskulturmuseet.

Fotnot:
Den 26 januari klockan 18.00 är det specialvisning av utställningen ”En stulen värld”, där Paracastextilierna ingår. 19.00 startar debatten.