Den nya Operabeachen – grusgropen mellan Östra Hamngatan och Operan – ska kompletteras med gröna ytor. Tidigt i morgon bitti rullar Park- och Natur ut närmare 2000 kvadratmeter gräsmatta. Det hela har initierats av SVT som tyckte platsen var för grå för sina sändningar.

Inför EM har den 1200 kvadratmeter stora grusgropen förvandlats till en strand med vajande palmer och inbjudande solstolar. Operabeachen är en tillfällig mötesplats i väntan på den så kallade tunneldammen. Lördagens och söndagens maratonlopp passerar området och det är också här SVT tänker utgå med sina sändningar. Men de tyckte platsen var för grå för att göra sig i bild.

– Området nere vid operan och kajen kommer vara i blickfånget i sändningar som går ut över hela världen. Därför ville de ha lite grönt som lättar upp det hela, säger Tage Nilsson på Park och Natur.

Gräset ska läggas i strålar från kanten av Operabeachen i riktning mot Operan och Lilla Bommen. Mellan det gröna blir det ytor med röd stenflis. Något särskilt underarbete behövs inte.

– Gräsmattorna håller sig gröna och fina ändå, åtminstone under EM-veckan, säger Tage Nilsson.

SVT placerar sitt kameratorn precis i kanten på Operabeachen – med grässtrålarna i kameravinkeln.