En ny parkbänk, skänkt av pensionärssektionen vid ett byggföretag, invigs på torsdagen i Bältesspännarparken. Stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson välkomnar fler initiativ från göteborgarna själva att göra innerstan mer levande.

– Initiativet är ett av startskotten till förhoppningsvis fler insatser där även allmänheten kan vara med att påverka insatserna för ett levande och vackert city, menar Lars Johansson, stadsträdgårdsmästare i Göteborg och tillägger:

– Stans rum är till för alla. Därför bör också de som använder dem vara med och påverka hur de ska se ut.

Rödmålad bänk i Slottsskogen

Parkbänken är en gåva till Göteborg från ”Seniora byggares sällskap”, pensionärssektionen vid byggföretaget SBS. Bänken är något längre än en normalbänk och är främst till för göteborgarna – vardag som fest, men kommer också väl till pass vid exempelvis EM i friidrott nästa år.

En annan aspekt, att sätta upp bänken på just på denna plats, är att de byggnadsarbetare som varit med och rustat upp Stora Teatern nu kan sitta och studera resultatet av sina insatser.

Och fler liknade bänkinitiativ finns i Göteborg. I Slottsskogen står en parkbänk, av normal standard, som nu är rödmålad och lyser fint bland det gröna. Det initiativet kom från en privatperson som ringde park och naturförvaltningen och bad att få måla bänken. Så skedde också och nu pryder den sin plats i parken.

Vanligt i England

– Insatserna är positiva och jag ser gärna mer spektakulära inslag i stans rum, även av det enkla slaget. En blåmålad trädstam kan vara så vackert, en rödmålad bänk likaså.

Att allmänheten medverkar till en stads förskönande är relativt vanlig på kontinenten, inte minst i England. Under senare år har också gåvor av detta slag smyckat Göteborg, bland annat träd på Avenyn och i Brunnsparken.

En annat roligt inslag är trädet på Kastellgatan som skänkts som födelsedagsgåva till en privatperson som bor i närheten.

– Och som sagt, fler är välkomna, säger Lars Johansson.