Blev fort fulltecknat.   På Lundbybadet och Angereds Arena blir det kostnadsfri simskola på påsklovet. Elever mellan 12 och 16 år erbjuds intensivträning för att kunna klara skolans simkrav och platserna tog snabbt slut.

Foto: David Eng

När den ordinarie simskolan tar ledigt under påsklovet passar Göteborgs Stads simskola på att använda Lundbybadet och Angereds Arena till simträning för elever i årskurs 5 – 9.

Det är en extra satsning för att hjälpa elever att klara skolans simkrav i årskurs sex och nio, säger Charlotta Palm.

Hon är samordnare för Simlyftet som är Stadens satsning för att öka simkunnigheten och skapa ett mer jämlikt Göteborg. Simlyftet omfattar alla skolelever i Göteborg men just på påsklovet vänder sig satsningen till äldre elever och lite extra till nyanlända, vars behov är stort.

Simskola under lovet är inget nytt men den här gången tog de 250 platserna slut fort. Det bror på att Simlyftet har samarbetat med nyanländaenheten på grundskoleförvaltningen.

– De har hjälp oss att få ut informationen till skolorna.

Effektivt med intensivskola
Samtidigt som simskolan i påsk lockar många är Simlyftets verksamhet hotad. Både deras kommunala och statliga bidrag har dragits in i år.

– Verksamheten rullar på som vanligt fram till sommaren eftersom det planerades in förra året. Vi avvaktar nya direktiv från ledningen kring framtiden, säger Charlotta Palm.

Hon berättar att det brukar vara lyckat att använda loven till simskola eftersom man kan träna flera dagar i rad.

– Vi har märkt att barnen lär sig fortare då. De kan börja där de slutade dagen innan, jämfört med när man går en dag i veckan och måste börja om lite varje gång.

Foto: David Eng