En av hösten stora naturupplevelser väntar. I Lärjeåns dalgång lyser nyponen röda. Lönnens blad är bronsgula. I ån flyter löv på väg mot öppet vatten och en och annan havsöring simmar i vattendraget. Ett orört ravinlandskap väntar på besök. Runt 15 minuter tar det med spårvagn från centrala stan.

Många av dem som bor i områdena runt dalgången – i Kortedala, Bergsjön, Hjällbo och Angered har bara några hundra meter ned till ett av göteborgstraktens märkligaste naturområden med böljande kullar där kor och hästar går och betar, lövskogar, öppna gläntor och branta berg med mäktiga furor.

Vill man kan man gå den 7,5 km långa vandringsleden från Lärjeholm i sydväst till ett stycke bortom Angereds centrum eller vice versa.

Kungsfiskare och havsöring

För fågelvännerna är dalgången ett eldorado. Många arter som trängts undan från andra platser har här en fristad. Klenoden i dalgången är kungsfiskaren som håller till vid åbrinken. På vår och försommar hörs näktergalen sjunga i buskagen nere vid vattendragen. På vintern syns strömstaren vid några av de gamla stenbroarna.

– I Lärjeån finns också gott om havsöring, berättar Kristian Pedersen, Sportfiskarna i Väst.

– Har man tur kan man även få abborre, gädda, ål och mört på kroken. Gult fiskekort gäller. Fast något sådant hade inte de engelska sportfiskare som kom till Lärjeån på 1800-talet. Konflikt uppstod också med bönder som ägde marker längs ån.

På väg mot trollen

Vid vår vandring längs Lärjeån såg vi några cyklister vinka glatt från Bohusleden, cykelvägen som löper ett stycke bort från stigen. Vid Linnarhult och Angereds gård öppnar sig landskapet. På en av kullarna satt en barnfamilj och hade picknick.

I trakterna kring Eriksbo kom två små pojkar springande och visade en korg full med tickor och kottar.

– Vi är på väg mot trollens boning, berättade de och pekar upp mot bergen. Mormor som gick efter blinkade skälmskt. Med lite fantasi kan stora stenblock bli en magisk plats. Och föresten, hördes det inte ljud inifrån berget? Då vi såg vita kor gå och beta på kullarna visste vi att Angereds gård låg i närheten.

Grön mötesplats

Hit är alla välkomna att umgås med djuren. Hassellunden intill har Göteborgs största samlade hasselbestånd.

Slutstationen för vår vandring var Lärjeåns Trädgårdar, en grön mötesplats med handelsträdgård som ligger i närheten av Angereds Centrum. På det öppna fältet stod solrosor i långa rader.

Ett besök i Gunnaredsravinen hann vi också med. Stigen leder genom en djungel av alm och ask. I närheten ligger Storåsfallen, små vattenfall omgivna av lindskog.

I ravinslutningen finns en nyrenoverad trappa. För en tid sedan uppförde en musikgrupp stycken i naturen. Två ”prinsessor” hanterade cello. En grupp skolbarn kom förbi. Gissa om de fick en fin upplevelse.

Ny broschyr om Lärjeåns dalgång:

En publikation för naturälskare och alla andra.

Bakom utgåvan står park- och naturförvaltningen som vill uppmärksamma ett av våra fina men för många okända naturområden.

Publikationen är kostnadsfri och finns på bibliotek och medborgarkontor.

”Lärjeåns dalgång” kan också beställas genom park- och naturförvaltningen.