Spel och bokbuss. Varje vecka besöker deltagarna i Passalens sommarlovsaktiviteter olika stadsdelar. Den här veckan är de på Hisingen. På Friskväderstorget besökte de bokbussen och spelade spel.

Solen skiner på Friskväderstorget och framför bokbussen står möbler i skuggan under parasoll. Där sitter Simmel Åslund, ledare på Passalen, och Louise Vädel, deltagare i Passalens sommarlovsaktiviteter, och spelar schack. De är mycket koncentrerade inför varje drag.

– Jag älskar att spela spel och umgås över spel, berättar Louise.

Pågående turnering

Simmel berättar att de lärt känna varandra på Passalen genom att spela olika spel. De har en pågående Skip-Bo-turnering där det just denna dag stod fem-fem.

– Vi spelar och pratar om annat under tiden, det finns en väldigt social aspekt i det kortspelet, säger Simmel.

Roligt på Passalen

Vid ett annat bord en bit bort i solen är det Fia med knuff som gäller. Oliver Bolvardi och Kevin Carlgren har tagit sig ut på spelplanen och Sofia Andersson väntar på att tärningen ska visa en etta eller sexa för att kunna ge sig ut.

– Jag tycker det är bra och roligt att vara på Passalen. Roligast är att spela basket med Kevin, säger Oliver, slår med tärningen och flyttar sin spelpjäs.

Pysslar och spel

Kevin har varit med på Passalens sommarlovsaktiviteter tidigare år och gillar upplägget.

– Att umgås, spela spel, pyssla, vara med kompisar. Jag känner många, men det är alltid roligt att lära känna nya kompisar.

För Sofia är det premiär på Passalens sommarlovsaktiviteter.

– Jag tycker att det är roligt. Vi får spela spel, pyssla och umgås med andra.

Besöker stadsdelar

Sommarlovsaktiviteterna pågår vecka 26-32. Det går att anmäla sig till en vecka och stå som reserv på flera veckor.

– Det är samma gäng som är med hela veckan. Varje vecka besöker vi en stadsdel, den här veckan är vi på Hisingen. Vi åker runt till olika platser. I dag är vi vid Friskväderstorget och så ska vi gå till Bygglekplatsen. I Jubileumsparken spelar vi till exempel kubb, spel och pysslar, säger Marcus Wester, ledare på Passalen.