Bara början på ett samarbete. På lördag får bilarna flytta på sig och delar av p-platsen bakom Folkteatern tas över av street-dansare och rappare. En av arrangörerna till gatufesten Street Space är faktiskt – Parkeringsbolaget.

– Många som besöker våra p-hus och p-platser tycker att det är otrygga och inte så trevliga miljöer, säger Maria Stenström, vd på Göteborgs Stads Parkerings AB.

– Sånt går att motverka med ljud, ljus och olika tekniska lösningar och det jobbar vi med. Men man kan också fylla utrymmena med mänsklighet, liv och rörelse.

Projekt kring tryggare parkeringsplatser
Parkeringsbolaget har gått in med cirka 70.000 kronor för att sponsra Street Space. Men gatufesten är bara startskottet i ett långsiktigt samarbete med olika aktörer i kulturlivet. I höst vill bolaget till exempel samarbeta med Kulturverkstans tvååriga utbildning i projekt om trygga parkeringsmiljöer. Maria Stenström ser det som ett sätt att utveckla bolagets kompetens.

– Vi vill lära oss mer om vad som gör att man känner sig trygg och säker i olika utemiljöer. Vi är duktiga på att bygga, men inte lika bra på att få det trivsamt.

Maria Stenström säger att på ett ingenjörsbolag som parkeringsbolaget vill man ofta lösa problem med teknikens hjälp.

– Men ibland handlar det om att smälta ihop de hårda och de mjuka frågorna, att få ihop kulturen med det tekniska i stället för att jobba separerat.

Förfest till hiphopmusikal
Street Space pågår mellan kl 13 och 18 på lördagen, som en förfest till kvällens premiär på Folkteaterns hiphopmusikal Kungarnas Gård. Och allt på Street Space är gratis.

– Vi vill visa folk i området att institutionerna vid Järntorget har flyttat ut i det offentliga rummet, säger projektledaren Arefeh Behbakht.

– Det kommer att bli ett stort battle med Sveriges streetdance-elit. Som jury fungerar dansare som är med i Kungarnas Gård.

DJ och konstgräs på Olof Palmes plats
Street Space äger inte bara rum på p-platsen bakom Folkteatern utan mycket händer också på Olof Palmes plats vid Järntorget, där det finns konstgräs.

Dagen bjuder också på Basementality Rap Battle. Arefeh Behbakht förklarar:

– Basementality är en arrangörsgrupp som fixar rap battles, alltså tävlingar i freestyle-rap, där det gäller att vara bäst på att rappa a capella och göra det med snyggast formuleringar.

– Och vi kommer att ha DJs som spelar musik och häng ute på gräsmattan framför Folkteatern, där Nätverkstan visar en massa olika kulturtidskrifter.

– Dagen avslutas med rap-framträdande av Toffer och Queff, berättar Arefeh Behbakht.

Förutom Parkeringsbolaget arrangeras Street Space av Pustervik och Nätverkstan. Initiativet kommer från Folkteatern och Tryggare, mänskligare Göteborg.