Arrangeras för femte året. Berättelser om ungdomars vånda vid att komma ut som homo- eller bisexuella eller trans- eller queerpersoner börjar det finnas ganska gott om, men seniorer är fortfarande en ganska bortglömd grupp i dessa sammanhang. Fast inte i Örgryte-Härlanda, där man för femte året i rad är en del av hbtq-festivalen West Pride, med särskilt sikte på seniorer.

– Personliga berättelser är alltid viktiga för att skapa full förståelse, och det får man verkligen här, säger Linda Broberg, äldrekonsulent i Örgryte-Härlanda.

Tillsammans med det lokala pensionärsrådet i stadsdelen arrangerar man 7 och 8 juni ”Människor emellan”, som innehåller ett digert program med hbtq-tema för seniorer. En av årets höjdpunkter blir säkerligen när Kerstin Karlsson, född 1944, berättar om hur hon gått från att vara karriärkvinna och antifeminist till lesbisk aktivist.

– Det är femte året som vi arrangerar de här hbtq-dagarna för seniorer och det är alltid ett stort intresse. Det är tydligt att det är ett ämne som väcker engagemang och nyfikenhet, säger Linda Broberg, som i princip bara fått positiv respons när hon varit ute i stadsdelen och delat ut foldrar med information om evenemanget.

I hbtq-diplomerade Dicksons Hus
– Det är bara någon enstaka som avböjt och sagt ”Nej tack, det är inget för mig”. Annars verkar många tycka att det är bra att det äntligen är okej att prata öppet om hbtq-frågor, även om man inte är personligen berörd, säger Linda Broberg.

Årets program består bland annat av gratis filmvisning av den verklighetsbaserade engelska feel-good filmen Pride. Filmen utspelar sig 1984 när gruvstrejken rasar vilt ute i landet och en grupp gayaktivister bestämmer sig för att stötta gruvarbetarna och samlar ihop pengar till deras fackförening.

Under invigningen 7 juni kl 13.30 kommer enhetschefen Christian Nilsson bland annat att berätta om hbtq-diplomeringen av Dicksons hus, där hela evenemanget äger rum till och med 8 juni. Den ”stora” hbtq-festivalen West Pride äger rum runt om i Göteborg 8 till 12 juni.