Nu börjar julen i Göteborg. På torsdag 29 november ingivs Julstaden Göteborg med fackeltåg, lucior och eldshow. Och på fredag eftermiddag tänds granen på Gustaf Adolfs torg. I drygt en månad kommer gator och torg lysas upp av juleljus, fasad- och trädbelysningar, julberättelser och marknader.

I år kan man fira jul med Pettson och Findus på Götaplatsen. Under Julstaden Göteborg, som invigs den 29 november, kommer Göteborgs Konstmuseums fasad täckas av ett ljusspel med scener ur boken ”Pettson får julbesök” av Sven Nordqvist.

– Jag är glad och smickrad över att ni vill ha mina figurer i jätteformat på en såhär betydande plats under ett såhär stort evenemang. Findus jublar och Pettson verkar mest generad, säger Sven Nordqvist.

Ljusspelet är en så kallad ”light up painting” som bjuder in besökarna att påverka berättelsen. Genom att hoppa på en studsmatta, använda crosstrainers eller trycka på en knapp kommer du kunna ändra motiven och föra julhistorien framåt.

Julminnen runt en lägereld
Ljusspelet med Pettson och Findus är en av Julstadens tre huvudgestaltningar. I Bältespännarparken kommer det finnas en flera meter hög, konstgjord lägereld där du kan sätta dig på en uppvärmd sittplats och lyssna på julberättelser från förr.

– Det kommer bli jättemysigt med äldre göteborgare som delar med sig av julminnen från olika kulturer, säger Birgitta Bergerlind, verksamhetsansvarig för Julstaden på Göteborg & co.

Precis som förra året kommer fasaderna på Gustaf Adolfs torg belysas med ljusdesign. Nytt för i år är att det även kommer att finnas ett fotobås på torget. Där kan du ta ett julkort på dig själv som sedan projiceras stort på en av fasaderna.

Julstaden Göteborg bjuder även på julmarknader, mängder av julbelysing och en sjungande julgran.

– Vi går in i en mörk och kall tid nu. Med Julstaden vill vi förgylla vår stad och skapa mötesplatser där man kan hitta lite gemenskap, glädje och värme. För både göteborgare och besökare, säger Birgitta Bergerlind.

Julstaden invigs den 29 november med fackeltåg från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Där blir det bland annat eldshow och utdelning av Göteborgs Stads pris till vardagshjältar, innan belysningen officiellt tänds.