Västra Göteborgs kulturskolor, Kulmus, firar till helgen att det gått tio år sedan kommunala musikskolan blev den bredare kulturskolan. 1.900 elever går idag frivilligt på Kulmus, ytterligare 3.000 elever deltar via grundskolorna i Väster. På lördag blir det jubileumskalas på Frölunda kulturhus med en tio meter lång tårta.

Det är nu ett decennium sedan som den kommunala musikskolan ersattes av kulturskolan, ett försök till bredare ansats som förutom musik inkluderar film, drama, dans, bild och form och ibland till och med nycirkus.

– Men det är inte bara det att vi har ett bredare kulturutbud för barnen att välja från. Förr handlade det om att lära eleverna att spela ett instrument, ett hantverk, nu är det mer att lära dem ett nytt språk, att utvecklas som människor. Kulturämnet är medlet snarare än målet, säger Peter Hogenäs.

Arbetar med skolorkestrar

Idag går 1.900 elever på Kulmus frivilligt, men kulturskolan i västra Göteborg når ytterligare 3.000 elever genom de samarbeten man har med grundskolorna. I runda slängar når man en fjärdel av stadsdelarnas grundskoleelever.

7ED2.jpg
– Vi jobbar mycket i klasser i de lägre skolåren med bland annat dans, livskunskap, rytmik och klassorkester. I livskunskapen arbetar en dramapedagog utifrån olika teman med värdegrundsfrågor och etiska samtal. Eleverna får även social färdighetsträning genom empatiövningar, samarbetsövningar och konflikthantering.

– I klassorkestrarna möter vi klasser i tvåan till fyran. Hela klassen bildar en blås- eller stråkorkester och alla får chansen att spela ett orkesterinstrument, säger Peter Hogenäs.

Tio meter lång kalastårta

Tioårsjubileet firas med stort kalas på lördag 11 oktober på Frölunda kulturhus.

– Vi drar igång en ”happening” klockan 14 med ett par hundra barn och ungdomar som dansar, uppträder och spelar. Sedan fortsätter vi till kulturhuset där det blir massor med uppträdanden och tårtkalas, säger Peter Hogenäs, biträdande chef för Kulmus.

Kalastårtan går inte av för hackor, en meter för varje år, vilket ger imponerande tio meter tårta. Något för intresserad alllmänhet att bita i.

59F0_2.jpg