”Hoppas på hög igenkänning” Hur är det att vara 14 år? Pjäsen 5114 dagar handlar om denna paradoxens ålder, och innehållet är till stor del utformat av skådespelarna själva. 17 mars har pjäsen premiär på Backa teater.

5114 dagar är den sista delen i regissören Johanna Larssons triologi. Tidigare har hon gjort pjäsen 4018 dagar om 11-årsåldern och 2556 dagar om att vara sju år gammal på Backa Teater.

”Vi i ensemblen har fått minnas tillbaka”
Hannah Alem Davidson är en av skådespelarna. Hon är 28 år nu, men i arbetet med pjäsen har hon fått gå tillbaka till sin fjortistid och hämta inspiration till pjäsen. Pjäsen utgår nämligen från ensemblens egna autentiska minnen. Samma metod och arbetssätt som i triologins tidigare delar har använts.

– Vi träffades 3 januari första gången, men det färdiga manuset har vi bara haft i en vecka. Så det har varit en speciell repsituation. Vi i ensemblen har fått minnas tillbaka hur det var att vara 14 och vi har fått svara på frågor. Dramatikern och regissören har gett oss uppgifter och vi har fått improvisera scener. Det har varit väldigt kul att jobba i den hör processen, säger Hannah Alem Davidson.

Hoppas på hög igenkänning
Ensemblen består av skådelspelare från 25 till 69 år varav två av dem – Kjell Wilhelmsen och Ramtin Parvaneh – medverkade i pjäsen som handlade om att vara elva år.

Ensemblen och regissören hoppas att igenkänningen ska bli hög för publiken – både för personer som är 14 och för de som en gång varit 14 år. Ämnen om begynnande sexualitet, subkulturer, att passa in i skolan, hos kompisarna och i laget, är sådant som behandlas.

– Jag tycker att pjäsen är för alla som har varit 14. Jag hoppas på att vissa känner sig sedda och känner igen sig. Jag tror att alla kommer att uppskatta den på olika sätt, säger Hannah Alem Davidson.

Besökte viktiga platser
Hon minns själv sin 14-årstid som jobbig.

– Jag hade det tufft i skolan och det var i åttan man fick sitt första betyg. Det blev på riktigt. Detta kommer fram lite i pjäsen. Men jag hade även roligt som 14-åring, säger hon.

I arbetet med pjäsen reste ensemblen till olika platser som var viktiga för dem som 14-åringar. På Backa teaters hemsida finns bilder på dessa besök.

5114 dagar spelas till 19 maj.