70 musik- och dansakter från hela planeten. På onsdag 30 oktober invigs Planetafestivalen med en gratiskonsert med superkändisarna Taraf de Haïdouks. Under fem dagar bjuder drygt 30 arrangörer på musik och dans från hela världen. För den som själv vill prova finns workshops i att spela fiol, dansa tango och mycket mer.

Planetafestivalen firar i år tioårsjubileum. Festivalen började som ett samarbete mellan några kulturarrangörer i Göteborg för att tillsammans lyfta fram musikgenrer och dansstilar bortom det dominerande utbudet. Med åren har allt fler arrangörer hängt på och i år står fler akter än någonsin på programmet.

Flera kommunala kulturarrangörer är med. Kulturhus Bergsjön, kulturhuset som ännu inte är byggt, står bakom invigningskonserten med rumänska Taraf de Haïdouks. Då fylls Bergrum 211 i Gamlestaden med romskt röj och turkiska influenser.

Frölunda kulturhus bjuder på reggaefest med Nazarenes och Bellaroush och på Sjöfartsmuseet blir det dragspelsmusik med sjömans- och kusttema. För den som själv är danssugen bjuder Dalheimers hus på dansfest med musik från hela världen för seniorer.

Festival också för barnen
Under Barnens Planeta finns en rad arrangemang särskilt för de yngre. På Kulturhuset Kåken kan barn prova på instrument eller följa med på en resa i den afrikanska musikens värld. Och på Folkets hus i Hammarkullen uppträder Raketen, en ensemble där erfarna folkmusiker från olika kulturer möter ungdomar från olika bakgrund och låter repertoaren utvecklas därefter.

Festivalen pågår till söndag den 3 november, då den avslutas i Konserthuset med en konsert med Gipsy Kings, Frankrikes genom tiderna mest framgångsrika band.