I januari börjar bygget i Jubileumsparken. Fabeldjur, snäckhus, klättertorn och svampar som samlar regnvatten är några av ingredienserna i Göteborgs nya utflyktslekplats i Frihamnen. Lekplatsen är framför allt till för de lite äldre barnen men tanken är ändå att den ska ha något för alla. Gröna gläntor, träd, buskar och gångstråk nära vattnet ska rama in den nya lekplatsen som börjar byggas efter årsskiftet.

Tanken är att utflyktslekplatsen i Jubileumsparken ska utmana och uppmuntra till lek och skapa nyfikenhet och stimulera fantasin. Men förutom konstnärliga lek- och ljudskulpturer byggs bland annat också picknick- och grillplatser och helt vanliga lekredskap som gungor och sandlåda.

Jubileumsparken ska dessutom kunna hantera regnvatten så därför byggs rännor och svackor som inbjuder till vattenlek. Det blir också träd och buskar och olika former av planteringar för att främja biologisk mångfald.

– I gläntornas inre del använder vi mattor av lågväxande örter istället för klassiska gräsmattor. Längs kanterna blir det ängslika planteringar och istället för gångstråk i grus blir det stenig örtgräsmatta för en mer naturlig och ekologisk yta, förklarar Malin Gustafsson.

För den som behöver sitta så får parken möbler i naturmaterial som grova ekstockar och trästolpar med ståldetaljer.

Flyttade träd får ny hemvist

Ett trettiotal träd som flyttats i samband med bygget av Västlänken kommer att få nya platser i Jubileumsparken.

– På så sätt kan vi redan från start få stora uppvuxna träd på platsen. Det blir främst ek men också oxel och sequoia, berättar projektledare Amelie Sandow på park- och naturförvaltningen.

På Kvillepiren finns redan idag ett tiotal tallar som flyttades från Korsvägen för tre år sen.

Den nya utflyktslekplatsen blir den femte i Göteborg. Sedan tidigare finns Angeredsparken, Hisingsparken i Tuve med två lekplatser, Plikta i Slottsskogen och Positivparken i Frölunda.

Mer information om Göteborgs Stads utflyktslekplatser hittar du via länken nedan. Göteborgs Stad har också en app som heter Lekplatsen som går att ladda ner gratis. Där hittar du lekplatser i hela Göteborg.