Solstolar, sand och parasoller. Ät din lunch i en solstol eller se solen gå ned över Hisingen med sand mellan tårna. Den konstgjorda sandstranden Playa Skeppsbron är på plats igen och inbjuder för fjärde året i rad till slappa stunder i solen – mitt i centrala stan.

– Playan har blivit ett vattenhål för göteborgarna och även om det inte går att bada här så är det många som kommer för att njuta av solen. Det är hur fint som helst att sitta här med byggena i ryggen och titta ut över vattnet och kranarna på andra sidan, säger Ulrika Åkerlind, utvecklare offentlig plats på trafikkontoret.

Blev succé från start
Playa Skeppsbron skapades 2016, som ett sätt att utnyttja en annars oanvänd yta, omgärdad av byggbaracker och stora maskiner. Initiativ blev succé och återkommer nu för fjärde året i rad.

Men årets playa blir förmodligen den sista vid just Skeppsbron. Nästa år kommer byggprocessen i området ha nått så långt att ytan troligen inte längre är tillgänglig för strandliv. Playa Skeppsbron som koncept finns däremot kvar, även om det ännu inte är klart vart flyttlasset går.

– Det blir högst sannolikt någon annan plats längs vattnet, men mer än så vet vi inte just nu.Strandkonceptet är en del av trafikkontorets arbete med tillfälliga platsskapande åtgärder. De är ett viktigt verktyg för att bibehålla de så kallade vistelsekvaliteterna i det offentliga rummet i samband med att en stad förändras, som Göteborg gör just nu.

– Vi jobbar med utveckling av offentliga platser och där försöker vi alltid tänka mervärden i samverkan med de som bor eller verkar på en plats. Playa Skeppsbron handlar i grunden om göteborgarnas önskan om att få bättre tillgång till vattnet i centrala stan.

Senast veckan efter midsommar kompletteras Playa Skeppsbron med blomsterarrangemang.