Full fart i 25 meter lång tub. På tisdagen startade monteringen av den nya rutschkanan på Plikta. Med sin slingrande form och en fallhöjd på tio meter ska den locka alla barn till hisnande åkturer. Lagom till helgen står den nya rutschbanan klar.

Utflyktslekplatsen Plikta invigdes i oktober förra året med massor av nya lekredskap. Men en riktigt fartfylld rutschkana saknades.

– Vi hade en budget för lekplatsen och den räckte inte riktigt till allt. Vi var tvungna att vänta på årets pengar, säger Per Åberg, chef för Slottsskogen vid park- och naturförvaltningen.

Längst i stan
Innan sommaren beställdes rutschkanan av en tillverkare i Tyskland. Nu har delarna anlänt till Göteborg och under veckan ska det 25 meter långa lekredskapet monteras ihop.

– Förmodligen den längsta utomhus-rutschkanan i Göteborg. Den placeras på berget, nästan exakt på samma plats som den gamla, säger Per Åberg.

Rutschkanan är formad som ett rör. Det gör åkturen säker, trots att den både är lång och brant.

Valen målas om
Samtidigt som rutschkanan monteras passar man på att måla om den femton meter långa valen. Knappt ett års lek och stoj har resulterat i att färgen har skavts bort på flera ställen – något som park- och naturförvaltningen tolkar som ett gott betyg.

Plikta kommer delvis vara avspärrat under arbetet. Men lagom till helgen räknar man med att det är fritt fram för obegränsad lek.