Fredagen 23 april firas boken över hela världen. Göteborg är förstås inget undantag. En rad välkända författare kommer till Stadsbiblioteket för att möta sina läsare.

Att fira Världsbokdagen är ett relativt nytt påfund. 1995 beslutade FN:s kulturorgan Unesco att instifta en speciell dag för att lyfta fram läsandet, boken och upphovsrätten.

Två giganter dog

Att det blev den 23 april som valdes har sin förklaring. Dels avled två av den litterära världens giganter, Cervantes och Shakespeare, just denna dag år 1616.

Dels har man i Katalonien i Spanien sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet S:t Görans dag den 23 april med att ge en bokgåva till någon man tycker om och som tack få en ros tillbaka.

5AEC_2.jpg
I Sverige har Världsbokdagen fått ett brett genomslag och det anordnas författarträffar på många bibliotek.

Möt författarna

Stadsbiblioteket på Götaplatsen satsar alltid extra stort den 23 april och i år lockar man göteborgarna med inte mindre än sju aktuella svenska författare.

Tillsammans ger de en bred och spännande bild av dagens litterära Sverige med start klockan 19.00. Lars Ardelius är snart 80 år och har över trettio böcker bakom sig.

”Det är för litet av inkontinens och liggsår i Ardelius språk”, skrev en recensent om hans sista bok, Ingen ålder.

Mattias Alkberg från Luleå, poet och sångare i Bear Quartet samt göteborgspoeterna Marie Norin och Anna Jörgensdotter läser ur sina senaste diktsamlingar.
Debuterar som skönlitterära författare gör feministen Sara Stridsberg och Carl-Johan Malmberg, konst och litteraturkritiker som skrivit sin första roman om en omöjlig kärlekshistoria. Nina Lekander berättar om sin uppmärksammade skildring av sin mamma.

Pamela Jaskoviak är konferencier och det blir musik av Jenny Willén som just släppt sin andra skiva.

Fotnot:
Kan du inte vänta, eller har andra planer för kvällen, är du välkommen att slinka in på lunchfirande med start klockan12. Mauritz, Tistelö, Gunnar Källström, Athena Faroukhzad, Dan Viktor med flera gör då nedslag i Poesihörnan med poesi och musik.