Kreativt häng för åldrarna 12–20 år. Popkollo Hangout var en succé när det anordnades i Majorna förra hösten. Även den här hösten finns chansen att besöka den musikaliska fritidsgården. Nytt för i år är att de äldre barnen håller till på Musikhuset Skriket på Lindholmen.

Popkollo Hangout är en satsning för att skapa trygga och positiva mötesplatser för tjejer och transpersoner mellan 12–20 år som gillar musik. Det är en kväll i veckan som gäller och höstens verksamhet har varit igång sedan slutet av augusti.

Konceptet att bara få komma och hänga, pyssla, fika och prata som ett komplement till musiken har visat sig vara väldigt lyckat.

– Det var jätteuppskattat förra hösten, och i år är det ännu populärare. Popkollo Hangout i Majorna har varit fullbokat varje tillfälle. Det är jättekul, säger Jessica Nilsson, verksamhetskoordinator för Popkollo i Göteborg.

Bokar sig för varje tillfälle

I år träffas åldersgruppen 12–15 år på tisdagskvällar på Majkens fritidsgård i Majorna, precis som förra året, medan de äldre 15–20 år håller till på Musikhuset Skriket på Lindholmen på torsdagskvällar. Där har det hittills funnits platser kvar.

– Den som vill komma bokar sig för varje tillfälle. Vi har velat behålla drop-in-känslan och att det ska gå att dyka upp mitt i terminen. Men vi vill ändå ha ett maxantal för att det ska funka bra. Man anmäler sig genom att mejla oss. Var gärna ute i god tid.

För den yngre målgruppen har det varit lite mer pysselfokus – även om musiken såklart också tar plats.

– Det finns inga replokaler på Majkens fritidsgård. På Skriket däremot finns större möjligheter till att spela. Mycket av det som händer styrs av önskemålet från de som kommer. Ledarna tar gärna emot idéer, säger Jessica Nilsson.

För alla nyfikna

Unga från alla delar av Göteborg är välkomna och det är kostnadsfritt att vara med. Jessica Nilsson tycker att det är ett bra tillfälle för den som är nyfiken och inte har varit på kollo tidigare.

– Det ger en bra inblick i vad vi gör. Den som deltar behöver heller inte ha någon erfarenhet av att hålla på med musik.

Finns i Göteborg sedan 2006

Popkollo är en ideell organisation som arrangerar sommarkollo och andra musikverksamheter för tjejer och transpersoner. Popkollo startades 2003 i Hultsfred. Sedan 2006 finns verksamheten i Göteborg. Popkollo Hangout är ett samarbete med social resursnämnd i Göteborgs Stad, NBV Music box och Majkens fritidsgård.

Foto: Julia Wagner